În ultima zi de iarnă, un grup de oameni au decis să protesteze contra actualei guvernări. Speriați de sărăcie, manipulați de un anumit partid, aceștia își strigau durerea. Alții îi priveau și se întrebau: Oamenii aceștia nu au de muncă?  Iar alții se îmbulzeau să cumpere mărțișoare. În fața Primăriei oamenii se plângeau de sărăcie. În fața Guvernului, oamenii alegeau cele mai frumoase mărțișoare pentru cei dragi. Chișinăul e un oraș al contrastelor. Protestul de pe 28 februarie părea rupt din spectacolele lui Caragiale. Niște cetățeni turmentați, niște cetățeni care știau pentru ce au venit și multe, multe țipete.

Chiar dacă îi pot înțelege pe protestatari și nemulțumirile lor, consider că aceștia nu au dreptate. Toată Europa se confruntă cu o criză majoră. Nu, nu Maia Sandu e de vină, ci acei oameni care au declanșat un război. Nu trebuie să îi cerem statului să ne plătească facturile. Dacă statul ne va plăti facturile, va mai avea bani să plătească salarii?

În urma protestului, am ajuns la câteva concluzii:

Nu avem societate civilă

Hai să o recunoaștem, guvernarea actuală face greșeli. E bine și e util să îi criticăm constructiv, Protestele sunt modalitatea oamenilor de a-și arăta nemulțumirea. Un oarecare partid profită de nemulțumirea oamenilor și transformă protestele într-un instrument politic. Dezamăgirea oamenilor în actuala guvernare e prefăcută într-o scară pe care anumiți politicieni urcă pentru a prelua puterea. Credeți că lui Șor sau lui Tauber le pasă de suferința oamenilor? Credeți că Marina Tauber înțelege ce înseamnă sărăcie când are 3 telefoane marca iPhone? Oamenii ar trebui să protesteze fără a promova un partid politic. E nevoie de o societate civilă care să iasă în stradă atunci când guvernarea face greșeli. După 7 aprilie 2009, am asistat la un circ politic. Tinerii bătuți au fost uitați de către politicienii care au ajuns în fotoliile din Parlament și Guvern. Niciodată nu voi zice că era mai bine în perioada lui Voronin. Partidul Comunist trebuia să fie eliminat de la putere, însă cei care au venit au fost niște corupți, culminând cu furtul miliardului. Din acest motiv, avem nevoie de o societate civilă, care să nu profite de dezamăgirea și disperarea oamenilor.

Foto: Tribuna.md

Protestul nu trebuie să încalce drepturile altora

Pe bulevardul Ștefan cel Mare, protestatarii se simțeau ca la ei acasă. Transportul public nu circula, oamenii fiind nevoiți să caute soluții pentru a ajunge acasă. Dreptul la protest nu trebuie să încalce alte drepturi și cei care nu participă trebuie să aibă posibilitatea de a circula nestingherit.

Polițiștii și-au învățat lecția

Polițiștii își îndeplinea datoria, fiind calmi și vigilenți. Aceștia răspundeau amabil la întrebările oamenilor despre circulația transportul public.  Aceștia nu îți spuneau nimic dacă filmai protestul și nu au fost violenți cu protestatarii.

Avem o acută criză de intelectuali

Rolul intelectualilor e să educe societatea, să ofere exemple. Ce fac unii intelectuali de la noi? Susțin un anumit partid. Aceștia ar trebui să fie portavocea societății, să îi conducă pe aceștia și să le reprezinte interesele. În schimb, avem intelectuali care pun interesul lor personal mai presus decât interesul colectiv. Unde sunt intelectualii care au luptat pentru limba română și independență? Unde sunt intelectualii care inspirau oamenii?

Protestatarii lui Șor sunt o parte a societății

E o Moldovă pe care nu o știu. Cea a oamenilor care nu au avut acces la educație. Cea a oamenilor care sunt ușor de manipulat. Nu ar trebui să îi jignim  pe aceștia. Guvernarea ar trebui să-și pună fireasca întrebare: Cum îi putem ajuta pe acești oameni? Nu e de ajuns ca un politician să iasă la televizor și să explice criza energetică folosind un limbaj de lemn. Acesta trebuie să vorbească astfel ca fiecare om să-l înțeleagă. Trebuie să renunțe la cuvintele pompoase și să se adreseze tuturor.

Imagine reprezentativă: Tribuna.md

Distribuie articolul: