Indicațiile Geografice, Denumirea de Origine protejată sau Specialitatea Tradițională Garantată sunt elemnete de marketing absolut indispensabile produselor tradiționale. Cum însă le obținem, care este întreaga procedură, pe pași, dar și ce costuri presupune aceasta, am aflat de la specialiștii Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI).

„Protecția Indicațiilor geografice, a denumirilor de origine și a sprecialităților tradiționale garantate în Republica Moldova se asigură în baza înregistrării acestora. Deci noi putem vorbi despre produse regionale, dar nu putem vorbi despre produse certificate până acestea nu sunt înregistrate. Unica autoritate competentă pentru aceste obiecte este Agenția de Stat pentru Proprietate intelectuală”, spune Natalia Mogol, șef adjunct Direcția Mărci și Design Industrial AGEPI.

 Etapele, pe pași, descrise mai jos:

  1. Grupul de producători înaintează o cerere de înregistrare la AGEPI
  2. Cererea este însoțită de: Statutul grupului, caietul de sarcini aprobat și
  3. un document unic care conține elementele principale ale caietului de sarcini
  4. Cererea se publică în Buletinul Oficial de Proprietate Intelectuală al AGEPI
  5. Contestațiile pot fi depuse timp de 3 luni
  6. AGEPI examinează cazul
  7. Agenția înscrie indicația geografică în registrul național de proprietate intelectuală cu IGP, DOP sau STG

„Cererea de înregistrare se publică pentru a o aduce la cunoștință terțelor persoane, pentru ca oricine consideră că i-a fost lezat un drept, lui sau comunității, să poată interveni în procedură cu părerea sa, iar Agenția să aibă o privire de ansamblu. Termenul pentru depunerea opozițiilor este de 3 luni din momentul publicării, AGEPI analizează și dacă nu sunt impedimente trece la înscrierea în registrul național al acestora, după caz, IGP, DOP, STG”, mai spune specialistul.

Termenul de protecție a IGP, DOP sau STG este nelimitat în timp. Despre costurile de înregistrare a unui produs cu IGP, DOP sau STG, ne spune la fel Natalia Mogol, șef adjunct Direcția Mărci și Design Industrial AGEPI.

„Pentru înregistrarea acestor obiecte se aplică următoarele taxe. Echivalentul în lei a 20 de Euro pentru depunerea dosarului, 100 de Euro pentru examinarea dosarului și încă 100 de euro pentru înscrierea în registru.”

Experiența producătorilor de vin, povestită de Arcadie Foșnea, președinte al Asociației Producătorilor de Vinuri cu IGP „Codru”:

„Pentru noi indicație geografică înseamnă și să asigurăm o trasabilitate, de a face o legătură directă cu podgoria, cu cultura, cu agrotehnica, cu oamenii. Noi punem un mare accent pe terroir și asta se regăsește in calitatea produsului nostru”, spune vinificatorul care deține Podgoriile Chateau Vartely la Jora de Mijloc, raionul Orhei, parte a Zonei cu IGP „Codru”.

„Încerc acum să vă spun despre microclima acestei zone: avem râul, solul ușor nisipo-calcaros, care oferă niște vinuri ușoare, elegante, cu mineralitate, ceea ce nu se prea agrea până acum în Moldova. SE așteptau vinuri grele, untoase. Cu regret noi nu am reușit încă în acești 3-4 ani de când vorbim de aceste produse să obținem o cultură, care uneori se formează pe parcursul a decenii. Vorbesc aici despre experiența Chateau Vartely, dar și despre alți producători care au podgorii în alte zone și valorifică terroir-ul de acolo. Va mai dura până când cetățenii noștri vor cunoaște valoare produselor cu indicație geografică”, mai spune președintele Asociației Producătorilor de Vinuri cu IGP „Codru”

Acest reportaj apare în cadrul campaniei de promovare a produselor tradiționale moldovenești cu Indicație Geografică, Denumire de Origine și Specialitate Tradițională Garantată „Autentic Moldovenesc”, lansată de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), cu finanțarea Proiectului UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova.