În perioada sarcinii, durerile de spate și disconfortul nu sunt ieșite din comun. Peste 50% dintre viitoarele mămici se confruntă cu o formă sau alta de durere de spate, mai ales pe măsură ce bebelușul se dezvoltă.

În acest sens, doi medici renumiți au vorbit în exclusivitate despre cauzele durerilor de spate, modalitățile de a le preveni și cum pot fi tratate sau ameliorate.

Care sunt cauzele durerii de spate?

Dr. Helmut Hiertz: Conform statisticilor, aproximativ 60 – 70% dintre femei suferă de afecțiuni ale coloanei. Aceste afecțiuni pot fi de natură degenerativă, inflamatorie, traumatică și tumorală. Desi de cele mai multe ori cauzele durerii de spate sunt necunoscute, în proporție de 25% au legătură cu articulația sacro-iliacă; localizată între spina lombară și pelvis, zona în care impactul asupra coloanei se resimte accentuat datorită transferului de greutate care are loc între coloana, pelvis și picioare.

În cazul femeilor însărcinate, la începutul sarcinii, durerea este cauzată de impactul la nivelul zonei lombare. După împlinirea a 6 luni de sarcină, din cauza transferului de greutate, precum și a creșterii nivelului de estrogen și a depozitului de rexinplasma, cauza durerii devine zona sacro-iliacă. Aceste schimbări generează relaxarea ligamentelor, deci și o mobilitate crescută a articulațiilor.

În cazul femeilor care suferă de o degenerare a discurilor lombare înainte de sarcină, șansele de a dezvolta o hernie de disc sunt mult mai crescute. Pentru a sesiza o hernie de disc este important de notat faptul că durerea va fi resimțită la nivelul coloanei precum și la nivelul piciorului, dar funcția intestinală precum și funcționarea normală a vezicii urinare nu vor fi impactate. De asemenea, nu se va întâmpina un deficit motor în zona piciorului.

Cum ajută chiropractica în tratarea durerilor de spate și care sunt beneficiile?

Dr. Lou Jacobs: Durerile de spate în timpul sarcinii sunt extrem de comune. În Statele Unite, de exemplu, chiropractica este prima alegere a femeilor gravide deoarece nu implică tratament medicamentos sau procedee invazive. Chiropractica se concentrează pe anomaliile sau modificările care apar la nivelul structurii fizice și cum pot impacta negativ sistemul nervos și alte structuri ale corpului.

Când o femeie însărcinată suferă de un dezechilibru fizic, acest lucru poate cauza durere și minimizare a funcțiilor corpului, tehnicile de chiropractica pot corecta acest lucru. Totodata, corpul în timpul sarcinii suferă schimbari foarte rapide. Luarea în greutate intr-un timp foarte scurt poate duce la afectiuni structurale, umflarea picioarelor, dureri de sold, pelvis, gat si spate, migrene, sciatica sau insomnii fiind doar cateva dintre ele. În aceste cazuri, de obicei, sunt recomandate analgezicele care, insa, nu au acelasi efect ca cel al chiropracticii.

Chiropractica îmbunătățește mobilitatea gravidelor și facilitează o naștere mai ușoară, iar pentru că acționează la nivel neurologic nu este doar benefică pentru mama, ci și pentru bebeluș. Trebuie să reținem că pentru fătul în dezvoltare, corpul mamei este casa sa.

Chiropractica în timpul sarcinii este extrem de sigură, cel mai important lucru este, însă, să apelezi la un doctor acreditat de Asociatia Internationala a Chiropracticii Pediatrice (ICPA4kids.org). La momentul de fata, în Romania exista doar 2 chiropractori acreditati, cu studii finalizate in domeniu și cu drept de practică. De aceea este foarte important ca specialistul la care apelati să fie pregatit. În rest, riscurile asociate chiropracticii sunt mult mai scazute decât tratamentul medicamentos sau intervențiile chirurgicale.

Distribuie articolul: