De peste 12 ani de zile, în Republica Moldova a apărut o profesie nouă. Deși a trecut mai bine de un deceniu de când Alina Șmurun a devenit prima consultantă în alăptare din Moldova, această specialitate este încă una foarte puțin cunoscută. În noiembrie va starta primul curs complex pentru toată lumea ce dorește să învețe această profesie interesantă, de ajutor pentru tinerii părinți.

Cum a apărut ideea de a lansa acest curs?

Ideea s-a format pas cu pas. Inițial, clienții au început să mă întrebe de ce nu predau, apoi colegii, apoi prietenii, apoi eu însumi am început să simt că vreau să fac altceva în afară de consultanță. S-au acumulat o mulțime de cunoștințe și experiență care nu avea unde să fie transferată. Și apoi profesoarea mea, Natalya Movchan, mi-a propus „Hai creează cursul, vei avea parte de ajutorul meu și voi ține, inclusiv, câteva prelegeri”. Și m-am hotărât.

Care este publicul țintă al cursului?

Publicul poate fi  divers. Este posibil să fie doar mame care alăptează de mai mult timp, care au multă experiență și doresc să obțină o profesie nouă pentru a ajuta femeile cu informații fiabile, dar și să le devină un sprijin informațional. Aceștia pot fi specialiști care lucrează cu femei și copii – doule, maseuze, slingo-consultante, psihologi. Și, desigur, pot fi lucrători medicali – medici, moașe, asistente medicale.

Ce cunoștințe noi vor dobândi personalul medical, cunoștințe care nu se predau la universitatea de medicină?

În primul rând, medicii vor primi cunoștințe contemporane. Adesea, informații despre alăptare în universitate sau colegiu este învechită. În plus, cursul va include abilitățile de comunicare eficientă, sprijin, cum să primești încrederea femeiei, cum să o ajuți pe o femeie să treacă prin dificultăți. Vom vorbi mult despre psihologia unui nou-născut și a unei femei care alăptează – aceasta este o informație importantă care pare a fi predată foarte puțin sau deloc.

Va exista un întreg webinar despre consultanță pe internet și pe telefon. Sunt de acord că acest lucru nu este predat cu siguranță în nicio instituție medicală. Iar telemedicina se dezvoltă acum cu pași giganți. Și o mulțime de lucruri au intrat pe online.

Vom vorbi și despre fiziologia sânului, structura gurii copilului, mecanismul de supt, atașament și poziții.

Cum să se ajusteze hrănirea mixtă și să se restabilească alăptarea exclusivă și cum se introduce diversificarea.

Și o informație importantă este cum se încetează alăptarea. Cum să se ajute și să se ofere sprijin femeiei pe parcurs. Ce trebuie să știți despre acest proces. Și lucrătorii medicali, de asemenea, nu primesc aceste informații în timpul instruirii.

Și, desigur, este foarte important ca toate informațiile să aibă o bază de dovezi, majoritatea informațiilor se bazează pe recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Și există multe, multe exemple practice despre modul în care aceste recomandări sunt aplicate, ce oferă, cum să le transmită femeilor și să le explice aplicarea.

Ce face acest curs desebit?

Cursul nostru se remarcă prin faptul că toți cei 4 profesori sunt „antrenori care joacă” – specialiști practicanți. Cu toții ne consultăm activ, avem o experiență vastă, trei dintre noi avem și studii în psihologie. Și toate patru – am fost pionieri în domeniul consilierii, fiecare în orașul său și în țara sa.

De asemenea, desigur, nu pot să nu menționez că cursul va fi online și că va exista o înregistrare video a fiecărei lecții la dispoziția studenților pe parcursul cursului și după curs.

Și un alt punct important – cu toții avem un cerc larg de cunoștințe de colegii din diferite țări – putem oferi informații despre locul în care puteți căuta sprijin pentru un consultant novice dacă nu este din Moldova. Și nu în ultimul rând, cursul nostru este internațional, limba de comunicare fiind rusa.

Cine predă?

Alina Șmurun – autoarea cursului, primul consultant în alăptare din Moldova, cofondator al proiectului „Mămica Alăptează”, psiholog, 12 ani de experiență profesională, Chișinău;

Natalia Movchan – psiholog, consultant în alăptare, profesor și autor al cursului „Calea consultantului”, 13 ani de experiență în muncă, Kiev, Ucraina;

Olga Gutium – consultant în alăptare, cofondator al proiectului „Mămica Alăptează”, 8 ani de experiență profesională, Chișinău, Moldova;

Nesterenko Galina – consultant în alăptare, profesor la cursul „Calea consultantului”, experiență profesională de 14 ani, Zaporozhye, Ucraina.

Ce ai vrea să spui la finalul interviului?

Invit pe toată lumea pentru care subiectul este interesant și relevant. Sunt foarte curioasă de rezultatele ce le vom obține. Este foarte important pentru mine să transmit cunoștințele mele celor care le vor găsi utile. Și mă voi bucura dacă avem noi colegi competenți și profesioniști.