Poeta americană Louise Gluck a devenit laureată a Premiului Nobel pentru literatură, a anunțat Academia Suedeză. Jurații au remarcat „o voce poetică unică care, prin frumusețea sa ascetică, transformă existența individuală într-una universală”, scrie BBC.

Louise Gluck s-a născut în 1943 la New York. Primul ei volum „Primul-născut”, a fost lansat în 1968, ultimul volum, din 2009 – „Viața rurală”.

Gluck a devenit a 16-a femeie care a primit Premiul Nobel pentru literatură din toată istoria premiului. Anul trecut, premiul Nobel pentru literatură a fost acordat scriitoarei Olga Tokarchuk și scriitorului și scenaristului austriac Peter Handke.

Amintim că ieri, 7 octombrie, Premiul Nobel pentru chimie a fost luat la fel de două femei. Cercetătoarele Emmanuelle Charpentier şi Jennifer A. Doudna au fost recompensate cu celebra distincție, potrivit unui anunţ făcut de Academia Regală de Ştiinţe din Suedia, informează Agerpres. Cele două laureate din acest an au fost premiate pentru „dezvoltarea unei metode de editare a genomului”, a precizat Goran K. Hansson, secretarul general al instituţiei suedeze.

Sezonul premiilor Nobel din 2020 va continua cu decernarea premiului pentru pace, pe 9 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 12 octombrie.