Mai e puțin până ca sezonul căpșunilor să fie declarat „închis”, iar acum este momentul perfect pentru ca acestea să fie „exploatate” la maxim. Chit că mai au și un preț accesibil pentru toți. În continuare, vedeți o rețetă, care va lăsa gura apă oricui. Se prepară în doar o oră și este extrem de delicioasă.


Pentru a vă surprinde apropiații cu „Prăjitura cu spumă de căpșuni” veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

-250 de de grame de căpșuni

-300 de grame de zahăr

-3 albușuri

-zeamă de la 1/2 de lămâie

-400 de grame de foietaj

-zahăr pudră pentru pudrat la final

-făină pentru presărat planul de lucru.

Mod de preparare:

1.Se aprinde cuptorul și se fixează la 180 de grade Celsius.

2.Foietajul rece (din frigider) se împarte în două bucăți identice. Pe planul de lucru presărat cu faină, se întind pe rând cu sucitorul două foi subțiri din aluat (2-3 mm.), care se perforează cu furculița, se rulează pe sucitor și cu ajutorul acestuia se transferă într-o tavă căptușită cu hârtie de copt.

3. Se acoperă foaia de aluat cu o alta coală de hârtie de copt și deasupra se pune o tavă care să o preseze, așa încât să nu se umfle în timpul coacerii. Se coc foile pe rând, câte 20-23 de minute, în cuptorul pre încins la 180 de grade.

4.Foile coapte se lasă să se răcorească, apoi se suprapun și se egalizează marginile cu un cuțit bine ascuțit. Una dintre foi se porționează în pătrate sau, după preferință, se poate sfărâma complet.

5.Pentru spuma de căpșuni se va folosi așa numita „bezea italiană”: 250 de grame de căpșuni spălate și curățate. Se zdrobesc cu furculița, se adaugă 250 de grame de zahăr și zeama de lămâie și se pun pe foc împreună. La început se va forma o spumă abundentă de culoare roz pal, care trebuie îndepărtată, apoi se lasă să fiarbă la foc potrivit până ce siropul atinge 117-118 grade sau până când se leagă ca pentru dulceață, iar suprafața se umple de bulbuci mari și leneși.

6.Între timp, albușurile se bat spumă tare și se adaugă cele 50 de grame de zahăr rămase. Atenție, trebuie să vă sincronizați în așa fel încât în momentul în care bezeaua este gata, siropul de căpșuni să atingă temperatura potrivită. În timp ce se bate în continuare cu mixerul, siropul se toarnă în fir subțire peste albușuri. După ce s-a încorporat tot siropul, bezeaua fierbinte, se bate în continuare cu mixerul, la viteză mare, până când se răcește până la temperatura camerei. Se va obține o spumă de căpșuni aromată și foarte, foarte fermă.

7.Spuma se așază pe foaia rămasă întreagă și se nivelează cât mai bine, îndreptând și marginile. Se acoperă cu pătratele de foietaj porționate și se pudrează cu zahăr pudră.

8.Se dă la frigider timp de 2 ore înainte de servire.

Pofta nebună să aveți!

Foto: retetecalamama.ro