Galina Pălitu recunoaște că profesia de bucătar este, pe cât de grea, pe atât de frumoasă. „E o artă”, spune ea în episodul Artizanii Gustului, dedicat ei. Șef Galina Pălitu a dedicat acestei arte ani la rând, cucerind la concursurile internaționale medalie după medalie. Are o povestea de viață zguduitoare, o calmitate și înțelepciune extraordinară, iar despre experiența culinară ar vorbi și zile în șir. Merită să o cunoașteți. 

„Tradițiile noastre, cu timpul, se cam uită, și îmi pare foarte rău. Vreau să cred că acum, după ultimele tendințe, să revenim încet-încet la ceea ce am fost, la ce suntem și să nu ne fie rușine de noi înșine. Îmi place foarte mult să readuc la viață tradițiile și bucătăria noastră, fiindcă n-o știu în zilele noastre, n-o știu copiii. Acum ne minunăm cu rucola care a venit din Italia – deși ea crește demult și la noi și este aceeași păpădie pe care însă noi nu o vedem sau același știr. Bucătăria noastră tradițională, moldovenească, nu-i așa de grea precum noi ne-o complicăm. Au trăit strămoșii noștri și până la 100 de ani, iar acum specialiștii spun că slănina și jumările sunt mai sănătoase decât alte grăsimi. Asociate cu un pahar de vin roșu sau alb – mergeau bine”, declară bucătăreasa șefă.

„Mie nu mi-i rușine să spun că am pornit de la spălatul vaselor, de la curățatul cepei, ca să trec, încet-încet prin toate etapele. Eu văd schimbări în domeniu. Multă lume vine la noi și trebuie să ne cunoască bucătăria tradițională. Îmi plac succesele bucătarilor reveniți. prea puțin se investește în bucătari la noi, pentru că ei trebuie să crească, iar ca să crească, ei trebuie să acumuleze experiență”, mai povestește Galina Pălitu.

Povestea de viață a bucătăresei este ruptă din filme. Cum a gătit prima dată, cum i-au ieșit primii colțunași și prima mămăligă – Galina povestește în detalii. Despre greutățile vieții de copil rămas fără părinți de foarte timpuriu însă, Galina Pălitu povestește cu fruntea sus. Detaliile le afli urmărind filmulețul.

Vedeți în ediția Artizanii Gustului cum a reinventat Galina Pălitu rețeta tradiționalelor cighiri moldovenești.

Foto: Artizanii Gustului