În prezent, majoritatea regimurilor alimentare se bazează pe înlocuitori de masă – de la simpli comprimate la batoane proteice sau shake-uri pentru slăbit. Cu toate acestea, cât de sănătoase sunt aceste alternative față de mâncarea gătită acasă, de exemplu?

Pe scurt, aceste alternative sunt considerate sănătoase, dar sunt mai ales promovate pentru pierderea sau menținerea greutății în timpul dietelor. Totuși, nu poți înlocui în mod permanent mesele cu astfel de shake-uri sau să le consumi în mod constant.

În ceea ce privește înlocuitorii de masă, scopul lor în timpul dietei este să creeze un deficit caloric, păstrând în același timp un echilibru între proteine, grăsimi și carbohidrați. În plus, nu trebuie să lipsească nutrienții, vitaminele și mineralele necesare.

De aceea, majoritatea shake-urilor pentru slăbit nu sunt considerate eficiente sau sănătoase. Acestea elimină caloriile, dar și alte elemente esențiale de care organismul tău are nevoie. În final, ajungi să consumi doar un lichid și să fii lipsit de nutrienți în toate aspectele.

Un shake de slăbit care poate înlocui o masă trebuie să fie complet din toate punctele de vedere – furnizând calorii (într-un volum redus), carbohidrați, grăsimi, proteine, fibre, puțin zahăr și mai ales vitamine, nutrienți și minerale.

Desigur, poți utiliza astfel de shake-uri pentru a înlocui temporar una sau mai multe mese pe zi. Totuși, trebuie să reții că aceasta nu ar trebui să fie o înlocuire permanentă. Preparatele gătite acasă sau alimentele naturale ar trebui să rămână principala sursă de nutriție.

În final, nu ar trebui să te bazezi în mod constant pe înlocuitori de masă sau suplimente alimentare. Dieta ta ar trebui să fie echilibrată și să ofere organismului toți nutrienții necesari pentru dezvoltare.

Între a alege shake-uri de slăbit făcute în casă sau cumpărate, a doua opțiune nu este întotdeauna cea mai sănătoasă. Pentru o compoziție echilibrată, este recomandat să alegi produse de marcă cunoscute, care să ofere un adevărat echilibru în privința conținutului de nutrienți, proteine, grăsimi, carbohidrați, zahăr și calorii.

Distribuie articolul: