Porumbul dulce este delicios și poate fi integrat în numeroase salate când ești la dietă, potolindu-ți cât de cât pofta de dulciuri. Bogat în fibre care ajută digestia și vitamine cu rol important în organism, cu precădere asupra sănătății ochilor, sistemului nervos și imunitar. Cu toate acestea, vine la pachet și cu un dezavantaj: conținutul de carbohidrați. 

Consumat în exces, porumbul dulce poate crește glicemia din cauza amidonului conținut și devine din aliat un dușman în cura de slăbire. În 100 de grame de porumb dulce se regăsesc puțin peste 100 de calorii. Dar pentru că are un gust atât de bun, poți avea tendința să cam exagerezi cu cantitățile și să își sabotezi dieta. Lucru valabil și în cazul nucilor – sunt sănătoase, delicioase, dar au multe calorii, foarte multe, scrie csid.ro.

E bine să mănânci porumb dulce când vrei să slăbești?

Multe persoane evită porumbul dulce la dietă deoarece cred, în mod eronat, că ar conține mult zahăr, dată fiind denumirea acestuia. Însă conținutul de zahăr este relativ mic: 3 grame la suta de grame de produs. Problema nu este neapărat zahărul natural pe care îl conține, ci mai degrabă cantitatea pe care o consumăm. Fie că e bun sau rău, orice aliment dăunează în exces.

Două linguri de porumb dulce peste salata de legume și piept de pui nu sunt un capăt de lume. Din contră, porumbul dulce va da un gust bun salatei și astfel vei mânca „de dietă”, dar cu plăcere, crescându-ți astfel șansele să ajungi la obiectivul dorit.

Un alt beneficiu al consumului de porumb dulce la dietă este faptul că acest aliment este bogat în fibre. Acestea ajută la digestie și conferă sațietate, deci țin de foame. Mai mult, fibrele sunt importante pentru starea generală de sănătate, putând să reducă riscul apariției anumitor boli.

Când vine vorba de diete şi cure de slăbire eficiente, porumbul fiert, servit ca garnitură, poate deveni un aliat puternic. Porumbul conţine carbohidraţi, dar nu depăşeşte 100 de calorii, ceea ce înseamnă că te poţi răsfăţa cu o cină uşoară, de sezon, care este şi delicioasă, nu doar de slăbit.

Porumbul conţine proteine, care acţionează ca un combustibil pentru metabolism, dar, în acelaşi timp, are un conţinut scăzut de grăsimi, ceea ce îl face mai eficient şi hrănitor decât o friptură grasă. După o porţie de porumb fiert nu vei simţi multă vreme senzaţia de foame. Mai mult, unii compuşi din porumbul fier acţionează asupra mecanismelor celulare de hidroliză a grăsimilor aflate în exces.

Ce beneficii pentru sănătate are porumbul dulce

În 100 de grame de porumb dulce se găsesc circa 2,4 grame de fibre, adică 10% din necesarul zilnic. Fibrele stimulează digestia, dar au un rol important și în prevenirea unor afecțiuni grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau bolile de inimă. Asta, deoarece ajută la reducerea nivelului de colesterol de pe vasele de sânge, putând să prevină ateroscleroza – principalul factor de risc implicat în apariția multor probleme de sănătate, cu precădere a bolilor cardiovasculare.

Mai mult, datorită fibrelor conținute și a efectului benefic al acestora asupra tranzitului intestinal și a glicemiei, porumbul dulce poate ajuta la reducerea riscului de cancer de colon sau diabet. Cu un amendament în privința diabetului, pe care ți-l dezvăluim în secțiunea următoare.

Porumbul dulce este, de asemenea, bogat în acid folic (vitamina B9), esențial în timpul sarcinii pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușului, dar și pentru susținerea sistemului imunitar și nervos. Totodată, acidul folic poate reduce riscul de tulburări anxioase și depresie.

Tot în porumb dulce găsești vitaminele A, B1 (tiamină) și C. Acestea previn stările de oboseală, sprijină absorbția fierului din alimentație, stimulează producția de colagen, ajută la menținerea sănătății pielii și vederii și joacă un rol important și pentru imunitate.

Magneziul, potasiul, zincul, fosforul, cuprul, fierul și manganul sunt minerale cu rol benefic pentru organism care se regăsesc în porumbul dulce.

Porumbul dulce și diabetul 

Indicele glicemic al porumbului este destul de mare (52) și, prin urmare, persoanele diabetice și cei care vor să scadă în greutate trebuie să consume acest aliment cu moderație.

Deoarece are un conținut destul de ridicat de amidon, consumul în exces de porumb dulce poate crește glicemia. Potrivit unui studiu al oamenilor de știință de la Universitatea Harvard, consumul de porumb poate duce la creșterea în greutate atunci când nu ținem cont de cantitate.

 

 

Distribuie articolul: