Președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, este admirat de întreaga lume pentru curajul și eroismul său. A devenit imaginea țării sale, dând dovadă de patriotism, perseverență și demnitate. Odată cu izbucnirea războiului, acesta a rămas în țara sa, schimbându-și costumul elegant pe hainele de luptă. Discursurile sale scot în evidență crimele rușilor și ambiția țării de a lupta pentru libertate și independență. Președintele e portavoce țării sale, dând dovadă de impresionante calități de lider. Astăzi, Volodomir Zelenski împlinește 45 de ani.

Biografie

Volodomir Zelenski s-a născut pe 25 ianuarie 1978, în orașul Krîvîi Rih, sud-estul Ucrainei. E evreu de origine, mai mulți membri ai familiei au murit în Holocaust, în timp ce bunicul său, în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost ofițer în armata sovietică. Tatăl său, matematician, și mama sa, inginer, au ales să rămână în Ucraina, în timp ce mulți alți evrei au plecat în SUA sau Israel atunci când fosta Uniune Sovietică le-a permis să emigreze. În anul 2000, a absolvit Universitatea Națională de Economie din Kiev, licențiat în Drept. Acesta a devenit renumit în calitate de comedian și actor. Împreună cu prietenii săi a fondat Студия «Кварта-95 (Studio Kvartal-95), renumit pentru show-urile sale umoristice. A fondat ONG-ul „Liga râsului”. A produs 10 filme de lung metraj, a câștigat peste 30 de premii ale Premiului Național de Televiziune al Ucrainei „Teletriumph”. Președintele Zelenski este premiat la numeroase festivaluri internaționale de film și forumuri media.

Încă de la începutul ostilităților din Donbas, Volodimir Zelenski și KVARTAL 95 au sprijinit forțele armate cu fonduri, echipamente și au organizat spectacole pe linia frontului și în diferite unități militare.

Este căsătorit cu Olena Zelenska și au 2 copii, o fiică Oleksandra și fiul Kirilo.

În anul 2015, Zelenski a început să joace un rol în serialul „Servitorul poporului” care avea să fie unul de succes în țara vecină, rol pentru care l-a făcut să ajungă în fotoliul de președinte a Ucrainei. În serialul „Servitorul poporului”, el l-a interpretat pe Vasil Petrovici Holoborodko, un profesor  care se trezește pentru a afla că o reclamație pe care a făcut-o împotriva politicienilor corupți a devenit virală și l-a catapultat la președinție.

Activitatea politică

În 2018, Zelenski  și-a anunțat candidatura la președinție sub sigla partidului Servitorul Poporului. În timpul campaniei sale, a continuat să facă turnee cu trupa sa, ironizându-și adversarii în numere de stand-up. De asemenea, Zelenski era activ pe  rețelele de socializare pentru a-și promova candidatura. Personajul său politic a fost similar cu personajul său de televiziune, el promițând să ia măsuri împotriva corupției și să îi pedepsească pe oligarhii din Ucraina.

El a câștigat alegerile cu o victorie zdrobitoare, obținând peste 73% din voturi. În timpul campaniei electorale, oficialul ucrainean susținea încheiere războiului cu Rusia și cu separatiștii proruși din estul Ucrainei.

Zelenski a fost învestit în funcția de președine a Ucrainei în mai 2019.

Zelenski a promis, de asemenea, că va găsi o cale pașnică de a rezolva conflictul de opt ani din estul Ucrainei cu separatiștii pro-ruși. Inițial, el a încercat să poarte discuții diplomatice cu Putin, dar acesta a refuzat să se întâlnească ori să vorbească cu Zelenski.

În anul de dinaintea războiului, sub presiune politică în timpul crizei COVID-19, Zelenski a adoptat o poziție mai dură față de facțiunile politice pro-ruse din Ucraina, inclusiv față de Victor Medvedchuk, cunoscut ca omul lui Putin în Ucraina. Consolidarea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a început cam în aceeași perioadă în care Zelenski a trecut la sancționarea lui Medvedchuk și a posturilor de televiziune pe care le deținea.

Cum a deschis Zelenski ușa către UE

Evenimentele s-au derulat foarte rapid în februarie-martie 2022, iar Ucraina a căutat modalități de supraviețuire. Invadatorii înaintau pe teritoriul Ucrainei, dar au fost reținuți de soldații ucraineni. Kievul a decis să depună o cerere de aderare la UE, pe care Zelenski a semnat-o la 28 februarie.

Înainte de 24 februarie, este puțin probabil ca Ucraina să fi făcut un astfel de pas și ar fi avut puține șanse de a obține sprijin în cadrul UE. Dar Zelenski a prezentat UE o alegere pe care statele membre nu au avut-o de fapt. Bruxelles nu avea dreptul moral să refuze o țară care luptă pentru aceleași valori, pentru viața sa și a întregii lumi civilizate.

Astfel, procesul de integrare europeană a Ucrainei a început foarte repede. Decizia Bruxelles-ului de la summit-ul UE de a sprijini aspirațiile Ucrainei de a se alătura familiei europene și de a lansa procesul de integrare europeană a fost un impuls moral important pentru ucraineni.Ucraina a primit statutul de țară candidată și acum se apropie pas cu pas de aderare.

Negocierile cu Rusia

Încă din prima zi a invaziei, Zelenski a încercat să oprească războiul pe cale diplomatică. Kievul a acceptat chiar să negocieze cu Rusia la granița cu Belarus, deși regimul lui Lukașenko a devenit complice la agresiune.

În primele săptămâni ale invaziei, Zelenski a venit cu propuneri pentru a pune capăt războiului. Ucraina chiar a acceptat, în mod provizoriu, statutul de neutralitate, ceea ce implică, de fapt, o renunțare la cursul NATO. În același timp, cea mai importantă cerere a Kievului a fost aceea de a oferi garanții de securitate.

Zelenski a criticat NATO și a afirmat că Alianța Nord-Atlantică nu funcționează. În primăvară, Ucraina a prezentat Kremlinului, la Istanbul, versiunea sa de încheiere a războiului, dar Moscova nu a fost de acord.

După refuzul rușilor, Zelenski a schimbat radical retorica negocierilor de pace. În această perioadă, Ucraina a obținut prima sa victorie extrem de importantă, scoțându-i pe ocupanți din nordul țării. După aceea, au devenit cunoscute ororile pe care rușii le-au lăsat în urmă, inclusiv uciderea în masă a oamenilor din regiunea Kievului. Mai târziu, lumea avea să numească aceste crime de război și crime împotriva umanității.

De atunci, Zelenski a declarat că nu mai era nimic de discutat cu rușii după atrocitățile comise de ocupanți. Mai mult, președintele a subliniat că nu va negocia cu Putin, așteptând ca Kremlinul să-și schimbe conducerea politică. Zelenski a accentuat că  Ucraina trebuie să revină la granițele din 1991, adică să rezolve odată pentru totdeauna problema Crimeei și a Donbassului. Ucraina a început să își dicteze condițiile. De asemenea,  Kievul a abandonat ideea de neutralitate, arătându-și dorința și a revenit la dorința de a adera la NATO.

Atrocitățile de la Bucea: cum a reacționat Zelenski la tragedie

În primăvară, la vest de Kiev au avut loc lupte crâncene între soldații ucraineni și ocupanți. În acest timp, Zelenski a rămas în capitală, de unde a condus trupele. La începutul lunii aprilie, Forțele de Apărare i-au alungat în sfârșit pe ruși din nordul țării, iar Zelenski a vizitat regiunea Kievului, inclusiv Bucea, locul în care rușii au comis atrocități îngrozitoare.

A fost pentru prima dată când un șef de stat nu s-a temut și a mers la locul crimelor de război ale rușilor. Șeful statului s-a întâlnit personal cu supraviețuitorii ucraineni. Zelenski a acuzat Rusia de crime de război și genocid.

Despărțirea de familie

Viața ucrainenilor s-a schimbat odată cu începerea războiului. Nevoiți să-și apere țara, mulți bărbați au plecat să lupte front. În dimineața zilei de 24 februarie, Vladimir Zelenski nu a avut timp nici măcar să le spună ceva copiilor săi, după care nu s-au mai văzut mult timp.

Nici măcar nu am avut timp să spun ceva. Dimineața s-au trezit cu atacuri cu rachete, le auzeau. Aveam deja bagajele făcute, știam deja că războiul a început. M-am dus la muncă la ora 4:00 dimineața. Și nu ne-am mai văzut luni de zile după aceea.

Elena Zelenskaia a declarat că ea și soțul ei se văd foarte rar. Oricum soții  se susțin reciproc. Prima Doamnă a recunoscut că membrii  familiei lor trec prin momente grele din cauza separării, dar cel mai greu le este copiilor Oleksandra și Kirill, care cresc fără tatăl lor. Ei vorbesc cu el la telefon în fiecare zi, dar comunicarea este încă deficitară.

În același timp, președintele și prima doamnă  găsesc timp și pentru glume. În special, în timpul unuia dintre interviurile sale, Vladimir Zelenski s-a plâns că nimeni nu-i pregătește micul dejun.

Liderul statului și toți ucrainenii fac tot posibilul pentru a se asigura că lumea nu uită de războiul din Ucraina. Ucraina obține victorie după victorie împotriva așa-numitei a doua armată a lumii.

Zelenski – omul anului 2022

Zelenski și ucrainenii sunt admirați în Occident pentru curajul de care dau dovadă. Revista americană Time l-a numit pe Zelenski omul anului.

Financial Times compară discursurile președintelui ucrainean cu discursurile  zilnice ale premierului britanic din al Doilea Război Mondial, Winston Churchill, care apărea la radio pentru a-și mobiliza țara în timpul Blitzkriegului.

Publicația americană Politico l-a clasat, de asemenea, pe Zelenski drept cel mai influent om din Europa. În articol se explică faptul că, datorită lui Zelenski, Europa regândește acum multe aspecte ale politicilor sale din trecut, în timp ce liderii europeni nu numai că au încredere în Zelenski, dar îl admiră și îl susțin.

Surse:

ABC News

Kanal 24

Distribuie articolul: