La un eveniment frumos din viața mea, în loc de flori, am rugat invitații să aducă cărți. Printre toate cărțile pe care le-am primit, se regăsea și „Portocalele verzi” de Vitali Cipileaga. Sinceră să fiu, coperta de carte nu mi s-a părut atractivă, ba chiar puțin ciudată și fără să vreau „am judecat cartea după copertă”. De ce totuși am decis să o citesc? Habar nu am, probabil instinctul îmi spunea că e o carte bună și să știți că acesta nu a dat greș! Povestea ce se ascunde în carte, m-a făcut să lăcrimez, iar prin această recenzie, voi încerca să vă conving și motivez și pe voi să o citiți.

Vitali Cipileaga este autorul cunoscutului roman „De vorbă cu Emma”, care a ajuns să fie îndrăgit de mii de cititori. De asemenea, el a scris și romanul „În umbra pașilor tăi”. Ambele lucrări s-au bucurat de succes, „De vorbă cu Emma” fiind principala sursă de inspirație pentru piesa teatrală cu același nume, jucată pe scena teatrului „Geneza Art”. Autorul s-a făcut cunoscut datorită blogului său „De vorbă cu tine” care în mai puțin de un an, a reușit să adune peste zece milioane de cititori unici, astfel având cel mai popular blog din Republica Moldova și România. Romanul „De vorbă cu Emma” a fost premiat la Festivalul Național al Cărții și Lecturii, ediția a VI-a, iar „În umbra pașilor tăi” a fost premiat la Salonul Internațional de Carte din Chișinău, ediția a XXI-a.

Romanul „Portocalele verzi”, a fost lansat pe 11 aprilie 2019 la Cluj-Napoca și are 247 de pagini. Stilul de scriere al acestui roman este unul cu totul deosebit și modern, te face confuz și totdată îți captează atenția pentru a putea înțelege și percepe toate evenimentele ce se petrec.

Lucrarea se face remarcabilă prin limbaj, poveste, legătura dintre om și natură prezentată în lucrare, dar și prin coperta misterioasă și ciudată la prima vedere, dar asta e doar până afli ce reprezintă toate elementele prezentate în imaginea coperții și realizezi că totul are o însemnătate mult mai profundă.

„Oamenii sunt mai vicleni ca șerpii. Ei îngroapă secretele în pământ, dar niciodată prea adânc în propria conștiință.”

„Ne considerăm stăpânii naturii și ai pământului, dar ce putem face atunci când natura decide să se răzbune pe noi?” Autorul susține că legătura dintre om și natură este una foarte puternică și că nu ar trebui să ne considerăm stapâni pe aceasta, întrucât ea ne poate demonstra foarte ușor contrariul. Acesta demonstrează prin prisma acestei povești, că viața poate fi una foarte
frumoasă, atunci când înveți să trăiești în armonie cu natura, lucru cu care sunt complet de-acord.

Sincer vorbind, la început mi-a fost destul de greu să înțeleg istoria Adrianei, acele secvențe cu șarpele mă duceau mereu în eroare, fapt ce mă făcea mult mai concentrată asupra textului și îmi trezea curiozitatea la ce urma să se întâmple. A început să-mi placă și mai mult în momentul când Adriana încearcă să afle despre moartea misterioasă a mamei ei și să descopere adevăratul
motiv pentru care tatăl ei nu vorbește despre cele întâmplate, lăsând-o în necunoaștere și suferință. Când începuse o nouă etapă pentru ea și în sfârșit viața ei prinde culoare, urmează să afle un secret tulburător de familie care îi spulberă visele, o dată cu zilele vieții ei ce se scurgeau ca o clepsidră, dar ea nu s-a dat bătută, avea o misiune de îndeplinit!

„- Știi ce frică îmi este când te văd zbătându-te în pat noaptea? Știi ce nesigur și vulnerabil mă simt gândindu-mă că aș putea să te pierd? Te-ai gândit vreodată la toate astea? Tot ce ți-am cerut a fost să fii sinceră cu mine, să fii adevărată, așa cum te-am cunoscut și te-am îndrăgit. Ce facem cu boala ta?”

Recomand cu toată inima această carte, este foarte interesantă, cu siguranță a întrecut așteptările mele. Iar voi, cei care urmați să o citiți, trebuie să fiți pregătiți pentru a vărsa câteva lacrimi spre finalul cărții. Vă sugerez să începeți lectura într-o zi când sunteți liberi, altfel riscați să lăsați toate planurile voastre pentru o altă zi și să nu vă puteți despărți de carte.

*„Portocalele verzi” de Vitali Cipileaga poate fi găsită în librăriile din țară la preț de 185 lei. De asemenea, aceasta este disponibilă în format PDF, poate fi ușor găsită dacă dați search pe google, cu siguranță merită acest mic efort pentru a savura din ea.

Autoare: Doina Cojocaru, stagiară