Cu mulți ani în urmă, când oamenii prelucrau lâna, bumbacul, cânepa pentru a face haine și multe alte articole textile, sau celuloza pentru a crea ceva asemănător cu hârtia pe care o cunoaștem astăzi, polimerii au început să câștige popularitate în viața de zi cu zi.

Evident că, la acel moment, oamenii nu aveau cunoștințe teoretice despre acest compus, dar lucrul dat nu a oprit cu totul dezvoltarea acestor substanțe, ci doar a limitat domeniul de aplicare.
Odată cu dezvoltarea științei, polimerii au început să-și lărgească domeniile de utilizare și în timpul actual ei sunt prezenți practic în toate ramurile economiei.

Polimerul. Ce este el?

Un polimer este un compus chimic cu molecule legate între ele, numite monomeri, în lanțuri lungi, care se repetă. Altfel spus este este un material modern folosit pentru a face o varietate de articole de uz casnic și tehnic.

Datorită structurii lor, polimerii au proprietăți unice care pot fi adaptate pentru utilizări diferite. Polimerii pot fi clasificați după mai multe criterii, una din ele este proveniența:

Polimeri naturali:

Cauciucul, este un material polimeric natural care a fost folosit de mii de ani. Are calități elastice excelente, rezultatul unui lanț de polimeri moleculari creat de natură. Cel mai comun polimer natural de pe Pământ este însăși celuloza, un compus organic care se găsește în pereții celulari ai plantelor. Este folosit pentru a produce produse din hârtie, textile și alte materiale, cum ar fi celofanul.

Polimeri sintetici:

Polimerii sintetici își găsesc astăzi loc în aproape fiecare industrie sau segment de viață. Sunt utilizați pentru diverse produse de la jucării până la avioane. Ei au fost implicați într-o mare varietate de aplicații biomedicale, de la dispozitive pentru implanturi, până la droguri.

Betonul polimeric este una dintre cele mai recente invenții. Particularitatea acestui material de construcție constă în faptul că el constă din diferiți aditivi de polimeri. Componentele tipice ale unui astfel de beton sunt stirenul, rășinile poliamidice, clorura de vinil, diferite latexuri și alte substanțe.

Chimia polimerilor permite să obținem din ce în ce mai multe materiale universale noi, complet universale, egale cu cele care nu există între metale și nici între lemn sau sticlă. Nu există limite de imaginație cu privire la utilizarea materialelor polimerice în epoca tehnologiilor avansate.

Dacă acest articol v-a intrigat și încă vă întrebați ce produse neobișnuite pot fi realizate din polimer, vizitați site-ul nostru promstore.md cu o gamă largă de jucării, articole de uz casnic, containere de depozitare, veselă și multe altele.