Iată o rețetă populară pentru micul dejun sau gustări de-a lungul zilei: plăcinte cu cartofi preparate la tigaie, un deliciu tradițional din bucătăria ardelenească.

Combinația dintre cartofii fierți și ceapa ușor călită este și gustoasă, dar și consistentă. O astfel de plăcintă îți asigură sățietate pentru o perioadă bună de timp.

Partea interesantă este că poți prepara plăcintele și atunci când îți rămâne piure de cartofi pentru a doua zi. Sau poți prepara mai mult piure, pentru a folosi din el și la prepararea plăcintelor.

Plăcinte cu cartofi preparate la tigaie – Ingrediente

Plăcintele, prin definiție, sunt formate din două foi de aluat cu diferite umpluturi la mijloc. Așadar, ai nevoie de ingrediente pentru aluatul de plăcinte și de alte ingrediente pentru umplutură.

Pentru aluat:

  • 1 kg făină tip 650
  • 500 ml supă de la cartofi
  • 7 gr drojdie uscată
  • 1 linguriță de zahăr.

Pentru umplutură:

  • 1 kg cartofi
  • 1,5 l apă pentru fiert
  • 1 ceapă mare
  • 110 ml ulei
  • sare și piper.

Mod de preparare

Începe cu umplutura care se prepară din cartofi fierți și amestecați cu ceapă. În timp ce aceasta se răcorește, vei prepara aluatul pentru plăcinte. Aluatul se prepară cu drojdie, deci va avea nevoie de un timp de dospire.

Cum prepari umplutura pentru plăcinte

Curăță cartofii, spală-i bine și taie-i în cuburi mai mari. Apoi, pune-i la fiert în apă rece, cu sare. Lasă-i să fiarbă până când se pătrund și îndepărtează spuma care se formează la suprafața lor.

Între timp, pregătește și ceapa. Curăță ceapa și toac-o mărunt, apoi călește-o ușor într-o tigaia cu ulei încins. Presară puțină sare și puțin piper.

Când cartofii sunt bine fierți, scurge-i și pasează-i ca pentru piure. Amestecă-i cu ceapa și uleiul în care aceasta s-a călit. Lasă amestecul de cartofi cu ceapă la răcit.

Cum prepari aluatul pentru plăcinte cu cartofi preparate la tigaie

Trece făina prin sită într-un bol încăpător. Creează un loc adânc la mijloc și pune acolo drojdia cu zahărul. Toarnă puțină supă de la cartofi, ușor călduță și amestecă drojdia cu zahărul.  Apoi, lasă drojdia să se activeze și adaugă treptat supa de cartofi caldă, amestecând toate ingredientele din bol.

Vei obține un aluat ușor ferm, precum aluatul clasic de pâine. Acoperă-l cu un ștergar și lasă-l la dospit 40-50 de minute.

Cum formezi și coci plăcintele la tigaie

După ce aluatul s-a dospit și și-a dublat volumul, împarte-l în 6 bucăți aproximativ egale. Împarte în șase și compoziția pentru umplutură.

Pune bucățile de aluat pe masa presărată cu făină și întinde-le în câte o foaie circulară.

Adaugă piureul de cartofi cu ceapă la mijlocul foilor de aluat. Adună marginile aluatului peste umplutură și lipește-le astfel încât să nu se vadă umplutura.

Presează ușor plăcintele formate pentru a le aplatiza puțin. Apoi, coace-le pe rând în tigaia unsă cu puțin ulei. Întoarce-le de pe o parte pe cealaltă folosind o spatulă.

Când le întorci, mai unge-le ușor cu ulei la suprafață. Se rumenesc mai frumos dacă sunt unse

Distribuie articolul: