ujtuyProiectul 120 de secunde, al colegului nostru, jurnalistul și bloggerul Dumitru Ciorici, adună tot mai multe istorii motivaționale. Cel mai recent discurs i-a fost inspirat de Ecaterina Covali –  jurnalistă și realizatoare a proiectului „Punți către Europa”. Protagonista a venit cu o istorie despre doi taximetriști din Capitală, una care a marcat-o a propriu.

Autorul proiectului susține că prezentul clip se referă la alegeri, nu cele electorale, ci „pe cele pe care le facem zilnic, în fiecare minut”:

„Într-o zi de vineri, urcam grăbită într-un taxi, mergeam să revăd un om tare drag mie, un om tare talentat, care a aterizat de la Viena în acea zi. Eram foarte binedispusă.

Urc în taxi și, brusc, toată această armonie din interiorul meu este puternic deranjată, pentru că tot timpul cât am mers în mașină, șoferul mi-a vorbit despre cât de proastă e țara asta, cât de proști suntem noi ca și cetățeni, cât de proaste sunt drumurile și că, în general, el trăiește cele mai groaznice vremuri. S-a plâns tot drumul, iar această stare mi s-a transmis și m-a tulburat destul de mult.

La două zile distanță, într-o zi ploioasă și friguroasă, înghețam la o margine de drum și așteptam un taxi ca să ajung acasă. După minute de așteptare, vine, în sfârșit, acel taximetrist. Eu urc supărată în mașină, nu i-am dat binețe și i-am spus: vă rog să le transmiteți colegilor dumneavoastră că sunt niște neserioși. 

catsDupă o pauză de tăcere, întoarce capul spre mine, mă privește cu ochi calzi, îmi zâmbește și zice: și eu sunt obosit și, știți, se circulă greu într-adevăr, șoferii îmi creează angoase, dar eu aleg să nu mă enervez.

L-am întrebat despre cum îi reușește să fie atât de calm și să emane atâta lumină, iar el îmi spune: acum câțiva ani, am decis pentru mine un lucru: să-mi îndrept privirea doar spre Soare, pentru că atunci toate umbrele îți cad în spate.

Pe mine m-a inspirat foarte mult dialogul cu acest taximetrist.

A da vina pe cei din jur, pe mediu sau pe alți factori nu e nimic altceva decât a da putere acestor lucruri să te controleze. Asta a ales primul șofer. Cel de-al doilea însă, a ales să nu-și numere eșecurile, ghinioanele, ci dimporivă: să vadă fiecare frumoasă așa cum este ea. 

Suntem absolut cu toții egali când este vorba de alegeri. Noi facem alegeri în fiecare clipă și noi decidem unde privim: în jos sau în sus”, spune protagonista.

Urmăriți mai multe clipuri motivaționale, semnate de Dumitri Ciorici, pe pagina de Facebook 120 de secunde, dar și pe canalul de YouTube al autorului.

Foto: captură video

Distribuie articolul: