Te-ai gândit vreodată că povestea vieții tale îți este scrisă pe chip? Se pare că acum vorba din popor: „Ce ți-e scris în frunte îți este pus” a căpătat un sens. Fizionomia sau fizio(g)nomia reprezintă arta citirii chipului care își are rădăcina în cultura chineză și care există de peste trei milenii. Mulți oameni încă pot fi sceptici cu privire la această știință, dar cu toate astea multe departamente de poliție din întreaga lume sau marile corporații fac profiling pentru a înțelege psihologia criminalilor sau în cazul marilor firme, pentru a angaja persoanele potrivite în funcții de mare răspundere.

Prin tehnicile de citire a feței ne descoperim adevăratul sine deoarece, dacă vrem să-i cunoaștem pe ceilalți mai întâi, trebuie SĂ ȘTIM cine suntem NOI. Multora nu le place ce descoperă așa că renunță, dar sunt mult mai mulți cei care vor să știe cine sunt, pentru a putea avea relații de lungă durată și sănătoase cu semenii lor.

Acest domeniu este foarte necunoscut încă în Republica Moldova. Până acum am descoperit un singur reprezentant al domeniului, este vorba de Petru Arama – specialist în tehnici de citire a chipului.

L-am invitat pe Petru în cadrul unui interviu pentru a afla mai multe despre el și această artă, astfel specialistul mi-a spus că mai degrabă crede în chipul unui om decât în vorbele sale.

Apropo, Petru mi-a amintit de celebrul serial „Lie to me”, pe care cu siguranță mulți dintre voi l-ați văzut.

În primul rând, hai să vedem ce presupune citirea chipului și unde se învață așa ceva?

Citirea chipului sau fizionomia presupune analiza trăsăturilor faciale (forma ochilor, sprâncene înalte sau joase, urechi mari sau mici etc.)
De asemenea, trasarea tiparelor comportamentale sau identificarea portretului psihologic.

Apropo, îmi place să dau acel exemplu din povestea cu Scufița Roșie, pe care o știm cu toții – când Scufița întrebă:

– Bunică, de ce ai așa urechi mari?

– Ca să te aud mai bine!

Și da, cei cu urechile mari au un auz mai bun, puteți să observați această trăsătura la oamenii din domeniul muzicii.

Citirea chipului nu este o specialitate des întâlnită la noi, cum este privită această artă de autocunoaștere printre moldoveni?

„În Republica Moldova nu se învață mai nicăieri această artă, din câte cunosc. Eu am căpătat aceste cunoștințe învățând în Ucraina, România, Rusia etc.

Într-adevăr, la noi informațiile ajung mai târziu, dacă e să facem comparație cu alte țări.

E greu să răspund la această întrebare. Evident, sunt și oameni sceptici, care nu înțeleg despre ce este vorba aici, dar totuși este și un număr oarecare de oameni care sunt interesați și înțeleg, lucru care mă bucură.

Adevărul este că cei care se adresează la mine sunt mulți din diasporă. Cred că în timpul apropiat oamenii vor deveni mai deschiși și dornici de a se cunoaște prin intermediul studierii propriului chip.”

De ce ar trebuie să ne studiem chipul, la ce ne ajută?

Chipul nostru este identitatea noastră!

Ar fi straniu să nu fie chipul atașat în pașaport, ci altă parte a corpului. Noi toți citim pe chipuri înainte de a începe să vorbim. Înțelegem când mama vine să ne îmbrățișeze ori când vrea să ne certe. Înțelegem când o persoană e îndrăgostită sau mânioasă, toate aceste semnale și multe altele le putem citi. Adesea, noi spunem că e intuiție…

De multe ori adresăm întrebarea: Ce părere ai despre persoana X? Simt că, sau intuiesc că este o persoană bună/rea…

Tehnicile de citire a chipului ne permit să citim oamenii mai conștient. Nu în zadar avem neocortexul (parte a creierului pe care o au doar oamenii și care răspunde de conștientizare), trebuie să ne folosim de el.

Ce ține de studierea propriului chip – este echivalent cu cunoașterea de sine. Citirea chipului este unul din instrumentele care ne ajută în acest sens.

De ce este importantă cunoașterea de sine? Pentru că nu poți obține un rezultat dacă nu știi cine ești. Ne ajută în a deveni mai buni, puternici, încrezători, conștienți, independenți de părerea altora, pentru că știm cine suntem cu adevărat. Pot continua la nesfârșit, dar cred că am fost înțeles…

Având aceste cunoștințe, obișnuiești să îți faci păreri despre un om doar analizându-i trăsăturile?

Da, adeseori am mai multă încredere în trăsăturile feței interlocutorului, decât în ceea ce vorbește.

„Corpul este mai sincer decât cuvintele și asta demult este demonstrat științific.

Des auzim vorbele: „Ascultă-ți inima’’ sau „Ascultă-ți corpul’’. Corpul nostru știe cel mai bine răspunsul la orice întrebare. Păi, de ce să nu îl studiem în mod conștient?!”

Hai să facem un mic exercițiu și să vedem ce spune despre un om ochii foarte mici?

„Ochii mici sau întredeschiși spun despre o persoană că filtrează cu mare grijă totul. Nu o să-i vinzi ceva cu ușurință. Acești oameni sunt interesați sau focusați pe ceva anume, puțin probabil că ei vor da dovadă de curiozitate.

Nasul mare?

Când spunem „nasul mare’’ depinde la ce ne referim: pe verticală este lung, pe orizontală este lat, din profil este depărtat de planul fetei? Sau toți acești factori luați împreună?

Dacă să vorbim despre nasul lung – acești oameni sunt buni strategi, nu prea o să-i vedem să muncească fizic, dar vor fi acei care vor avea pe cineva să facă lucrul lor. Aceste persoane știu cel mai bine cum trebuie de făcut ceva cu un minim efort fizic.”

Buzele subțiri?

„De menționat, buzele se subțiază pe parcursul vieții și nu întâmplător.

Ideea e că buzele răspund de sensibilitate, senzualitate, de a simți la distanțe mici.  Într-o doză oarecare buzele răspund de adaptare și dorința de a cunoaște și a studia un teritoriu nou.

Oamenii cu buzele subțiri – sunt mai calculați în ceea ce privesc plăcerile fizice, mai raționali, cu o mai puțină dorință de a cunoaște ceva nou.
Există un stereotip precum că oamenii cu buzele subțiri ar fi mai răi, nu e așa! Cred că, cunoașteți oameni cu buzele subțiri și e greu de spus că sunt răi sau nu.

Cu toate acestea există o doză de adevăr aici, dar ca să știm la sigur, analizăm și alte trăsături. Chipul se analizează în ansamblu”, a spus Petru Aramă.

Petru are un canal de youtube unde publică informație captivantă. De exemplu, în filmulețul de mai jos Petru a citit chipul lui Emilian Crețu:

Mai multe despre activitatea specialistului află chiar de pe canalele sale:

Yotube – Petru Arama I Face Reader

Instagram – petru_arama

Distribuie articolul: