Petronela Timercan este femeia care a știut că se poate schimba. De mică avea un singur vis, să scape de kilogramele în plus. Acum, scopul ei principal s-a transformat în pasiune. Da, este vorba despre: nutriție. Noi toți cunoaștem că alcoolul, zahărul și fast-food-ul dăunează sănătății, dar anume nutriționistul, înțelege importanța alimentației de zi cu zi. De aceea, articolul de mai jos va fi unul informațional și cu adevărat folositor. E păcat să nu-l citești! 

Dacă și tu crezi că kilogramele tale în plus sunt ereditare, atunci citește istoria Petronelei, cu siguranță te vei regăsi, sau de ce nu, te va motiva.

Petronela Timercan a reușit să-și schimbe viața la 180 de grade, iar acum, este cea care ajută femeile să se simtă bine în corpul lor. Ea nu este doar despre nutriție, ci și despre motivație, inspirație, muncă, încredere, ascultare și curaj. Da, curajul, chiar este important și știi de ce?

Pentru că, „a avea curaj înseamnă să știi să spui ceea ce vrei și, totodată, ceea ce nu vrei. Înseamnă a-ți asuma să trăiești după principiile și valorile importante pentru tine, să pui în balanță, să cântărești și să exprimi ceea ce este adevărat pentru tine”. Iată că a răspuns Petronela la întrebarea mea de mai sus. Și nu avem cum, să nu fim de acord. Curajul e „acțiunea”, iar EA este una dintre femeile care demonstrează acest lucru.

Cu siguranță de mai multe ori ai auzit de numeroase mituri despre nutriție. Și în general, te-ai întrebat ce e nutriția? Ce trebuie să mănânc ca să duc un mod sănătos de viață? Care e rolul nutriționistului? Ce are în comun nutriția și psihologia?  Și multe de semnul întrebării la acest subiect. Află câteva răspunsuri la întrebările tale.

Când ai înțeles că dorești să devii nutriționistă?

De când mă cunosc mereu am avut probleme cu kg în plus, visam la o greutate optimă pentru corpul meu, era probabil cea mai mare dorință de mic copil. În fiecare seară mă culcam cu această rugăminte către Dumnezeu și mă trezeam tot cu ea. Pe atunci consideram că îmi este scris să fiu fata plinuță din clasă, că este ereditar și se transmite de la părinți. Dar în gândul meu știam că, de fapt, e altceva la mijloc și că eu am capacitatea să schimb acest lucru. Atunci și am decis să merg la facultatea de alimentație publică, acesta e un domeniu care include și bazele nutriției. Astfel, am înțeles că mi-am descoperit pasiunea și am decis sa mă aprofundez în domeniul nutriției și dietologiei. Iar atunci când mi-am schimbat stilul alimentar, am înțeles că de fapt kilogramele nu sunt un blestem peste familia noastră, ci un rezultat al unui stil alimentar incorect.  Eu am înțeles că vreau și pot să ajut și alte persoane să devină mai sănătoase și să se simtă bine în corpul lor.

Cu ce așteptări ai început parcursul profesional?

Sincer, așteptări nu am avut, eu totul fac din curiozitate. Dar atunci când am început a studia procesele biochimice din corpul uman, am înțeles strânsa legătură, dintre alimentație și sănătate. Da, cu toții știm că nu este bine să consumi zahăr, sare, fast food și alcool, dar atunci când înțelegi în parte fiecare proces biochimic și fizic din corpul uman, devii mult mai conștient. Înțelegi importanța și semnificația acestora pentru tine. Studiind, eu am început să-mi pun priorități și să fac alegeri sănătoase, care pe parcurs au avut rezultat frumos. Nu doar am scăpat de kilogramele în plus, dar și m-am vindecat de multe boli, am devenit mai luminoasă și mai energică. Pot să zic că mi-am schimbat viața la 180 grade.

Care sunt cele mai frecvente mituri şi idei preconcepute legate de nutriţie pe care încă le mai întâlnești? 

„Dacă părinții au probleme cu kilogramele în plus și eu le voi avea”, acesta este mitul cel mai des întâlnit. Grăsimea nu se transmite ereditar. Obișnuințele alimentare și stilul de viață adoptate de la părinți determină rezultatul asemănător cu a lor. 

„Fructele îngrașă”, este greșit, contează combinația pe care o facem și ora când le consumăm.

„Carbohidrații – inamicul nostru în slăbit”, greșit. Carbohidrații generează energie, deci sunt esențiali pentru corpul uman. Combinația și cantitatea este importantă. 

„Cu vârsta metabolismul încetinește”, greșit. Dacă ai grijă de o alimentație echilibrată și sănătoasă atunci vârsta rămâne doar o cifră. 

„Dacă mănânci grăsimi o să te îngrași”. Adevărul e că nu toate grăsimile sunt dăunătoare. Este importantă sursa acestora. 

Crezi că oamenii cunosc principiile alimentației sănătoase?

Este foarte individual. Dar totuși, în mare parte, cu părere de rău, un % mic din populație cunoaște principiile alimentației sănătoase. Mulți poate și cunosc, dar nu ajung să le aplice. Noi nu avem cultura alimentației sănătoasă. Am fost obișnuiți că trebuie să mâncăm bine și mult, și mesele să fie cât mai consistente, diverse, fără loc liber pe masa de sărbătoare. Care este total opusul principiilor de bază. Dar noi, generația de acum, avem capacitatea să îi reeducăm. Avem acces la informație și asta ne oferă posibilitatea să schimbăm această cultură. Desigur, nu e un rezultat garantat în timpul apropiat. Dar, speranța este.

Care este rolul nutriționistului în procesul de slăbire, dar și menținerea unei greutăți corporale ideale?

Cel mai important rol al nutriționistului în acest proces este evaluarea corectă a stării de sănătate a clientului, a compoziției corporale, a alimentației obișnuite de zi cu zi și a activității fizice. Ca mai târziu, acesta, să poată crea un meniu, regim alimentar, specific nevoilor clientului. Toți avem acces la diferite tipuri de diete sau regimuri, care ținute cu strictețe ar avea efect, dar revenind la stilul de viață anterior și kg în plus vor reveni. Din acest motiv, nu este suficientă doar teoria. Monitorizarea, motivarea și suportul oferit de nutriționist este la fel de important.

La ce anume ar trebui să avem grijă în ceea ce ține de alimentația noastră de zi cu zi? Ce înseamnă de fapt a mânca corect? 

A mânca corect înseamnă a oferi zilnic corpului toți macro și micronutrienții de care el are nevoie pentru a lucra bine, dar în egală măsură să respecte proporțiile dintre principiile alimentare și să asigure necesarul de vitamine și minerale. Nu recomand produse procesate. Preparăm mesele cât mai simplu și ușor, ca să păstrăm toți nutrienții din alimente. Există alimente pe care ar trebui să le consumăm zilnic: legume și fructe, cereale integrale (quinoa, cuscus, hrișcă), nuci, semințe, uleiuri presate la rece. Carnea albă, peștele și oul, acestea pot fi consumate de câteva ori pe săptămână, iar carnea roșie, dulciurile de câteva ori pe lună. Este bine să evităm consumul în exces de dulciuri de tip ciocolată, creme, alimente hipercalorice de tip fast-food și snacks-uri.

După ce principii alimentare te ghidezi când faci un plan alimentar? 

În primul rând, după necesitatea clientului. Alimentația sănătoasă nu înseamnă preparate sofisticate, dar foarte simple. Alimentele prin prelucrare, suferă modificări care determină pierderea conținutului nutritiv și în unele cazuri are loc apariția compușilor toxici. Din acest motiv am câteva reguli de bază ce ține de combinația între ele și prepararea termică. Combinația alimentară ne ușurează digestia, sau invers o îngreunează. Dacă sunt probleme cu constipația și balonare sigur la bază vor fi reguli mai stricte în care nu combinăm fructele cu lactate sau cereale, carnea cu carbohidrații ș.a.

Ce alimente recomanzi pentru mai multă energie si vitalitate?

În primul rând, toate alimentele, care sunt puse la dispoziția noastră, de către mama natură, sunt gata pentru a fi consumate în starea lor crudă. Este necesar consumul de alimente naturale, de origine vegetală cum ar fi fructele, legumele și leguminoasele (fasole, linte, năut), zarzavaturi, cerealele integrale  și uleiurile. Acestea îți dau energie. Recomandarea mea este să optăm pentru fructe și legume proaspete, ideal ar fi locale și de sezon. În extrasezon acestea sunt culese mai devreme, răcite și încălzite, ceea ce le ia din gust. De asemenea, dacă sunt de import, durează mai mult până când ajung la noi pe piață, astfel, își pierd o parte din nutrienți și din gust. 

Și Petronela care este legătura dintre psihologie și nutriție?

Aspectele emoționale sunt foarte importante atunci când este vorba de o schimbare permanentă a obiceiurilor care afectează alimentația. Mai mult, în cazurile severe de tulburări de alimentare, ca specialist și în psihosomatică pot să indic un tratament corect al patologiilor. Mulți oameni nu mănâncă în funcție de nevoile lor nutriționale, dar este gustul, sau mai exact nevoia emoțională, care îi motivează să mănânce alimente fără control. Acest lucru poate părea un act de zi cu zi, dar dacă alimentele cu valoare nutritivă scăzută sunt abuzate și au un conținut ridicat de substanțe nocive pentru organism, pot fi foarte dăunătoare sănătății. Poftele de fapt, ascund nevoi în spate. Iar ca să-ți reușească un meniu să-l poți respecta și să ai o relație sănătoasă cu mâncarea, trebuie să conștientizezi poftele chiar și atunci când mănânci emoțional. Aici și este, strânsa legătură dintre alimentație și psihologie.

Petronela a început detoxul dintr-o glumă, cu scopul că va renunța la dulce și îi va fi mai ușor să aibă un regim bine pus la punct. Prin minune ea a reușit, „un happy end”, cum spune ea. Acum ea se alimentează corect și se simte extraordinar, plină de energie și îndrăgostită de corpul, mintea și viața pe care o are. Și tu ai putea începe doar dintr-o glumă. 

„Noi nu ne dăm seama, dar alimentația joacă cel mai important rol în viața noastră, pentru a fi în echilibru cu tine și cu lumea din jur, trebuie să te alimentezi corect și sănătos”, spune Petronela.

Sursa foto: Petronela Timercan