Petele pigmentare sunt o problemă inestetică cu care se confruntă multe femei și care cauzează un mare disconfort atunci când acestea apar pe față. Ce reprezintă aceste pete și care sunt tratamentele naturiste, dar și procedurile moderne care ne ajută să scăpăm de această problemă, ne spune medicul dermatolog-cosmetolog cu peste 15 ani în domeniu, Veronica Vîzdoagă.

,,Una din cauzele petelor pigmentate la nivelul feței poate fi o problemă la nivelul ficatului, a căilor biliare.
Examinând minuțios aceste paciente am descoperit hepatite, dischinezii biliare, calculi biliari, de care ele nici nu bănuiau. Simptomatica acestor patologii poate fi foarte ascunsă: balonări periodice, senzația de amărăciune în gură, constipații, dureri sub rebordul costal drept …. “ a dezvăluit Veronica Vîzdoagă.

Este bine cunoscut faptul că pielea este oglinda organelor interne, cât de des vă întâlniți cu astfel de situație în cazul petelor pigmentare?

– Dacă se adresează o pacientă cu pete pigmentate, îi recomand un examen minuțios pentru a determina cauza. În majoritatea cazurilor se depistează fie o problemă la nivelul tractului gastro-intestinal, fie o problemă hormonală sau o îngrijire incorectă a tenului.

O hipersensibilitate la razele ultraviolete o prezintă femeile însărcinate, cele ce alăptează sau administrează careva medicamente cu efect fotosensibilizant. De aceea este foarte important de a afla cauza apariției pigmentației și a acționa țintit. Doar tratamentul local este insuficient, petele vor recidiva!

Care proceduri de cabinet cosmetologic recomandați pentru tratamentul petelor pigmentare?

– Cel mai favorabil sezon pentru tratamentul petelor este toamna târzie. Plasmoliftingul, biorevitalizarea, messoterapia, peelingul, tratament cu dermapen, microdermabraziunea.
Fiecare pacient va fi consultat și se vor alege individual creme cu protecție solară care le va aplica dimineața indiferent de timpul noros de afară, seara se vor recomanda creme pe bază de AHA acizi care sunt actuale în această perioadă și strict pe pete cremă cu hidrochinonă, substanța activă care tratează pigmentația.

Ce metode tradiționale pot efectua doamnele în condiții de casă?

– Semințele de in sunt cunoscute pentru efectul său holeretic. Două lingurițe de făină din semințe de in, obținută prin mărunțire cu ajutorul râșniței se vor infuza în 250 ml apă călduță, se va administra cu 20 minute înaintea meselor. Din procedurile locale: măști pe bază de suc de lămâie.

Ce creme recomandați pentru tratamentul petelor pigmentare?

– Pe parcursul zilei se utilizează în mod obligatoriu cremele cu SPF, indiferent de sezon, seara pe pete creme tratament pe bază de acizi, retinoizi, hidrochinonă. Mai multe informații puteți obține la o consultație a medicului dermatolog-cosmetolog.

Vezi și: Medicul dermato-cosmetolog Veronica Vîzdoagă cu peste 15 ani în domeniu: „Moldovencele sunt curajoase și apelează la acid hialuronic”