Peste 85 de mii de persoane şi-au schimbat în perioada septembrie—octombrie 2015 medicul de familie, cu 30 de mii mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, se anunță într-un comunicat al Casei Naționale pentru Asigurări în Medicină. Este unica perioadă din an când se pot efectua asemenea modificări, dacă ele sunt o doleanță proprie. Schimbarea propriu-zisă are loc de la data de 1 ianuarie a anului ce vine, adică 2016.

„Valorificarea acestui drept este o dovadă a opţiunii persoanelor pentru servicii medicale calitative. Astfel, creşte şi concurenţa între instituţiile prestatoare de servicii medicale primare”, susţine Iuliana Garam, şeful Direcţiei relaţii cu beneficiarii a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

Marea majoritate a populaţiei, aproape 97 la sută, este înregistrată, în prezent, în instituţiile medico-sanitare publice, circa 2% se află pe listele medicilor de familie din instituţiile private, iar peste 1% — în cele republicane şi departamentale.

Spre regret, în ultimii ani, unele instituţii medico-sanitare utilizează o practică vicioasă de înregistrare a persoanelor pe listele lor, în lipsa vreunei cereri din partea acestora. În 2015, au fost înregistrate 21 de mii de contestări privind trecerea de la un medic de familie la altul, se mai scrie în comunicatul instituției. 

Dacă o persoană depistează că este înregistrată la alt medic de familie şi la altă instituţie, în lipsa unei cereri depuse anterior în acest sens, ea trebuie să solicite în scris sau în formă electronică Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină efectuarea modificărilor în Registrul persoanelor înregistrate în instituţiile medico-sanitare primare.

În scopul contractării prestatorilor de servicii medicale, CNAM a sincronizat datele din registrul sus-menţionat cu cele din Registrul persoanelor fără cod numeric personal. În urma acestei acţiuni au fost eliminate toate dublările şi erorile admise de instituţiile medico-sanitare primare în procesul de înregistrare la medicul de familie.

Pe site-ul oficial al CNAM – cnam.md, cetăţenii pot să verifice cu ajutorul codului numeric personal (IDNP), la ce medic de familie şi instituţie medico-sanitară sunt înregistraţi, accesând aplicaţia – Verificarea înregistrării la medicul de familie. Această informaţie poate fi solicitată şi la Linia Verde a CNAM –  0 800 99999.

În sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală sunt încadrate 277 de instituţii medico-sanitare care prestează asistenţă medicală primară.

Foto: Crisana.ro

 

Distribuie articolul: