În timp ce unii percep bătrânețea drept ceva firesc, o etapă absolut normală a vieții, alții se gândesc cu teamă la acest moment. Consideră că nu este ceva plăcut, căci odată cu vârsta a treia ajung să se confrunte cu diverse probleme de sănătate, devin neputincioși și rămân siguri. I-am întrebat pe oameni de ce le este frică de bătrânețe. Răspunsuri au fost multe și diferite. Iată-le.

„Probabil frica respectivă e alimentată de niște frustrări și în momentul acesta pur și simplu trebuie să te bucuri și să trăiești intens tot ce îți oferă viața.”

„Eu am trăit bine, niciodată nu m-am temut de bătrânețe. Buneii mei, mama, tata – toți au îmbătrânit și au murit, de aceasta, eu nu mi-am făcut griji că voi îmbătrâni. Depinde cum trăiești, dacă trăiești bine nu te gândești că vei îmbătrâni.”

„Da cine nu se teme? Toți se tem de bătrânețe. Bătrânețea nu vine cu plăcere, vine numai cu neplăcere, cu durere și cu diferite probleme de sănătate.”

„Odată cu îmbătrânirea sunt niște procese fiziologice în organism și nu toate persoanele vor să accepte chestia asta.”

„Pe de o parte evoluează niște boli, pe de altă parte nu trag nădejde să-i îngrijească cineva, să aibă cineva grijă de ei, poate inclusiv societatea, sistemul social, căminele și azilele pentru bătrâni, zonele de spitalizare/tratament, atunci sigur apare teama de bătrânețe. O să ajungă așa, mai văd/numai văd bine cu ochii, cu mâinile numai pot munci, sigur că da, apare teama, o pensie mică sau deloc, în funcție de ce a făcut în viață – e teamă de bătrânețe.”

„Bătrânețea niciodată n-o să fie ceva rău, natura întotdeauna poate îți ia din putințele fiziologice, dar îți dă mai mult în înțelepciune, adică niciodată n-o să fii în minus.”

„Când îmbătrânesc apar diferite probleme de sănătate.”

 

„Nu trebuie să ne temem niciodată de bătrânețe. Nu putem fugi de aceasta.”

„Mie nu mi-e teamă de bătrânețe, vreau să trăiesc cât mai mult, ne îngrijim și asta este.”

„Și odată și odată te gândești că toți ne naștem și toți murim, nu murim toți odată, dar oricum, bătrânețea nu fuge, ea vine treptat.”

Indiferent ce vârstă am avea, trebuie să găsim întotdeauna o motivație de a trai frumos și de a aprecia viața așa cum este ea.

Ea.md vă recomandă să trăiți fiecare clipă la intensitate maximă,
trăiți din inimă!

 

Distribuie articolul: