O pauză într-o relație poate avea mai multe efecte benefice pe termen lung decât crezi. Înainte de a te speria sau a-ți face griji, află în ce moduri vă poate îmbunătăţi relaţia alegerea de a apăsa pe butonul de pauză.

Dacă vă decideţi împreună să vă puneţi relaţia pe pauză, scopul principal va fi să vedeţi cum ar fi viața fiecăruia fără celălalt. Uneori, acest lucru vă poate ajuta să faceți o evaluare mai precisă dacă vă simțiți mai bine sau mai rău fără celălalt.

Pentru cuplurile care trec printr-o perioadă dificilă, o pauză poate fi șansa de a scăpa de conflicte. Indiferent dacă neînțelegerile voastre apar din cauza treburilor casnice sau a nevoilor emoționale nesatisfăcute, despărțirea temporară vă poate ajuta pe amândoi să obțineţi o perspectivă de ansamblu necesară. Dacă ai nevoie de câteva idei, iată câteva reguli pentru a lua o pauză într-o relație.

Gândiţi-vă dacă o pauză este cea mai bună alegere

Înainte de toate, amândoi ar trebui să fiți sinceri cu voi înșivă şi să vă puneţi de acord cu faptul că luarea unei pauze este cel mai sănătos lucru pentru relația voastră. Potrivit Cosmopolitan.com, profesorul de comunicare sexuală de la Universitatea de Stat din California Tara Suwinyattichaiporn îi încurajează pe parteneri să aprofundeze și să se asigure că vor să continue parteneriatul și nu folosesc pauza doar pentru masca dorința de a se despărți.

„O întrerupere a relației este nesănătoasă atunci când unul dintre parteneri dorește de fapt să încheie relația, dar nu are curajul să se despartă, așa că optează pentru o pauză și oferă promisiuni false”, spune Suwinyattichaiporn, adăugând că folosirea unei pauze ca acoperire pentru o despărțire reală este narcisistă și poate avea un impact psihologic negativ asupra partenerului.

Fixaţi limite clare

Dacă amândoi sunteți de acord să vă întâlniți cu alte persoane în timpul pauzei, trebuie să vă clarificaţi limitele. Decideți împreună dacă veţi avea voie să vă întâlniţi cu alte persoane și cât de des vă veţi revedea. Ar fi o idee bună să stabiliți reguli privind cât spațiu vă veți acorda unul altuia. „Ar putea fi sănătos ca partenerii să ia o pauză dacă au nevoie de spațiu pentru dezvoltare personală, iar ei simt că relația le pune anumite limite”, spune Sarah Schewitz, terapeut de cuplu american și fondator al practicii de terapie online Couples Learn.

Discută cu partenerul dacă spațiul pe care vi-l veţi oferi implică şi comunicarea între voi în mod regulat. Poate fi un apel telefonic săptămânal sau trimiterea de mesaje numai atunci când apare o nevoie urgentă.

Concentrează-te asupra ta în timpul pauzei

A lua o pauză într-o relație poate oferi spațiul atât de necesar, mai ales atunci când partenerii simt că, prin petrecerea timpului împreună, și-au pierdut individualitatea.

„Cuplurile pot deveni foarte dependente unul de celălalt”, spune profesorul de comunicare Tara Suwinyattichaiporn. Ea adaugă că o pauză poate ajuta partenerii care se simt dependenți să-și recapete sentimentul de libertate și individualitatea.

În timp ce petreci timp separat, profită de ocazie pentru a te ocupa strict de tine. Petrecerea timpului cu familia și prietenii poate fi o modalitate revigorantă de a-ți elibera o parte din presiunea asupra partenerului tău pentru a-ți îndeplini toate nevoile emoționale. „Prieteniile sunt extrem de importante pentru oameni, dar unele cupluri devin izolate și pierd legătura cu prietenii lor”, spune Suwinyattichaiporn, care recomandă să folosești această pauză pentru a te reconecta cu prietenii și a-ți hrăni relațiile de familie.

Distribuie articolul: