Paulina Harcovici este la o intersecție de drumuri în carieră. Are în mână diploma de absolvent în domeniul designului vestimentar, iar opțiunile în țara noastră sunt destul de limitate. Tânăra a acceptat provocarea Klumea de a recrea „rochia mamei”, iar în interviul de mai jos ne-a dezvăluit ce a vrut să transmită prin creațiile sale și cine a încurajat-o în demersul ei.

Desenul – marea pasiune

„Când terminasem scoala eu deja știam ca am sa merg mai departe în domeniul artei, aveam terminată școala de pictură și singurul lucru pe care îl făceam cu plăcere era să desenez. Cea mai atrăgătoare specialitate pentru mine era designul vestimentar, deși nu știam atunci la moment nimic despre cusut, am decis să încerc. Tot ce am studiat la facultate mi-a schimbat total viziunea despre modă. Am început să gândesc mai „artistic” în domeniu. Am înțeles ca designul vestimentar este într-adevăr o ramură a artei cu un scop, sens, efect asupra personalității și gândirii. Ceva de genul „hmmm… această colecție arată ok” – nu merge! Designerul este pictorul colecției sale, el transmite un anumit mesaj spectatorului”, povestește Paulina.

Inspirată de profesioniști

„Cel mai mult m-au susținut cei apropiați în alegerea profesiei. Însă, am avut un profesor care m-a educat în domeniu. Ultimul an la facultate mi-am ales un profesor care într-adevăr este, profesional, cu litera mare. Doamna Olga Drobaha mi-a schimbat viziunea asupra multor chestii. Ea este persoana care mereu venea inspirată. E omul care trăiește cu profesia sa, are idei noi și diferite, niciodată nu se oprește la un trend. Ea m-a învațăt și pe mine să fiu așa, ceea ce eu consider ca este foarte și foarte important pentru un om de artă”, ne dezvăluie tânăra creatoare.

Rochia mamei – provocarea imaginației

„Ideea mi-a plăcut foarte mult și a fost o experiența superbă pentru mine! Eu am ales puțin altă cale în procesul de lucru și alt stil. Am vrut sa încerc să refac din niște rochii care nu mai au șansă la viața, ceva purtabil acum, actual. Dacă e să fiu sinceră, rochiile bunicilor și mamelor din anii ’70 , ’80, ’90 sunt pur și simplu formidabil de frumoase! Îmi pare rău că nu am avut anume rochii din acei ani – cream ceva foarte artistic, fără să schimb prea mult stilistica acestora. Aveam doar rochii demodate, ale anilor 2000, și în acest caz am creat din ce am găsit. Sunt foarte bucuroasă că am avut așa experiența și pe viitor aș dori să mai încerc”, recunoaște Paulina Harcovici.

Un job în domeniu sau lozul norocos

„În Republica Moldova sunt foarte mulți oameni talentați și, pe zi ce trece, arta se dezvoltă tot mai mult și mai mult, inclusiv designul vestimentar. Cu pași mici eu cred că peste un timp ar fi posibil ca moda să ajungă la un nivel destul de înalt. Dar la moment, din păcate, noi nu avem acele posibilități ca în Europa. E practic ireal să te angajezi în calitate de designer la o companie mare, alta decât cea fondată de tine. La noi piața este mică și companiile care există au în frunte numai câte un designer, maxim doi. Deci, în țară am două opțiuni: fie rămân doar cusătoreasă sau constructor – tehnolog, fie îmi deschid propriul brand, ceea ce este foarte costisitor. Varianta perfectă pentru mine la moment ar fi să-mi încerc norocul de angajare pe profesie peste hotare, fie de la distanță, fie plecând încolo”, ne mai spune Paulina.