Păpădia este un remediu natural și eficient în tratarea mai multor afecțiuni. La ce ajută această plantă și cum să o incluzi în dietă, aflați din articol.

Dacă în părțile noastre păpădia este utilizată mai mult în ceaiuri, atunci în țările europene și SUA, ajunge direct în farfurie. Află că acest lucru nu se întâmplă pur și simplu. Păpădia este un diuretic bun și ajută la o bună funcționare a ficatului. Află mai multe beneficii ale acestei plante.

Ceai din păpădie

Poți face ceai de păpădie cu flori culese de pe câmp, dar ai grijă ca acestea să fie cât mai tinere și să nu fie stropite cu diverse substanțe chimice. Desigur, spală-le foarte bine înainte. Toarnă apă fierbinte peste flori sau frunze și lasă la infuzat 15-20 de minute.

În cazul în care știi că ai reacții alergice la această plantă, evită consumul de ceai de păpădie. De asemenea, consultă-te cu medicul dacă urmezi un tratament cu diuretice, litiu sau diverse antibiotice.

Ceaiul de păpădie previne retenția de apă și ajută la slăbit

Dacă te simți balonată sau ai picioarele umflate, ceaiul de păpădie poate fi soluția. Are efect diuretic și ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Un studiu a arătat că acest tip de ceai poate avea efecte similare cu ale unui medicament recomandat pentru slăbire. Acesta se pare că acționează asupra unei enzime pancreatice, care are rolul de a dizolva grăsimile din alimente.

Totodată, ceaiul din rădăcină de păpădie este benefic și pentru sănătatea ficatului. În medicina tradițională se consideră că acest tip de ceai sporește producția de bilă și previne acumulare grăsimilor și toxinelor în celulele hepatice.

În plus, s-a constatat că polizaharidele din păpădie ar putea să amelioreze simptomele bolilor de ficat.

Ceai de păpădie în loc de cafea?

În locul unei cești de cafea, ai putea la fel de bine să bei o cană cu ceai de păpădie. Se pare că substanțele din rădăcina de păpădie ar avea efect energizant.

De asemenea, ceaiul de păpădie poate fi adjuvant în tulburările digestive. Se consideră că este un remediu eficient împotriva lipsei poftei de mâncare și că ar ameliora constipația.

În combinație cu o altă plantă numită uva ursi (strugurii ursului), ceaiul de păpădie ar putea preveni apariția infecțiilor de tract urinar. Aceasta, datorită proprietăților antibacteriene ale plantei uva ursi și ale efectelor diuretice ale păpădiei.

Nu în ultimul rând, ceaiul din rădăcină de păpădie ar putea avea și efect anticancerigen. Deși studiile sunt abia în stadiu incipient, rezultatele preliminare de laborator sunt încurajatoare. Potrivit acestora, rădăcina de păpădie ar putea induce apoptoza celulară în cazul melanomului și al cancerului de pancreas, menționează CSID.ro.

Poți să prepari salată

*Utilizează frunze proaspete și tinere de păpădie, culese până ca planta să dea în floare.

Combină într-un bol usturoi pisat, cu suc de lămâie, sare și zahăr sau miere, și omogenizează bine. Toarnă în firicel subțire, puțin ulei și amestecă până compoziția devine mai densă.

Toarnă amestecul peste frunzele de păpădie care, apropos, seamănă la aspect cu rucola și servește imediat. Opțional, adaugă piper negru măcinat și busuioc uscat.

Dacă ești reticentă în privința gustului, adaugă frunze de lătuc și niște ridiche roșie sau cherry în salata ta.

Poftă bună!