Un nou studiu aflat în fază preliminară arată că poate exista o legătură între dieta ”low carb” (un tip de dietă unde consumul de produse bogate în carbohidraţi precum pâinea este redus) şi un risc crescut de moarte înainte de vreme, dar este nevoie de mai multe cercetări pentru a stabili exact dacă există o relaţie de cauzalitate între consumul scăzut de carbohidraţi şi decesul timpuriu.

Descoperirile au fost prezentate pe 28 august la European Society of Cardiology Congress din Viena, iar studiul nu a fost încă publicat într-un jurnal de specialitate, scrie Live Science.

În cadrul cercetării, experţii din Polonia au analizat datele a 25.000 de americani care au participat la NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey), desfăşurat între anii 1999 şi 2010 şi care a avut o perioadă de urmărire (follow up) a consecinţelor de şase ani. S-a văzut că cei care au urmat o dietă de tip „low carb” (precum dieta Atkins, dieta ketogenică sau pur şi simplu un regim alimentar care elimină carbohidraţii) au fost expuşi unui risc cu 32% mai ridicat de moarte prematură comparativ cu cei care nu au avut acest tip de alimentaţie.

De asemenea, cei care urmau o dietă ”low carb” aveau cu 51% mai multe riscuri de a muri de o boală de inimă, un risc de 50% ori mai mare de a muri de o afecţiune cerebrovasculară şi au fost cu 35% mai predispuşi la moarte cauzată de cancer decât cei care aveau o dietă mai bogată în carbohidraţi.