La Ungheni își deschide larg ușile un atelier în care este promovat portul popular moldovenesc. Cu suportul financiar al Uniunii Europene, antreprenoarea Liliana Starciuc reușește să-și extindă afacerea. Acum, datorită investițiilor în tehnologii avansate, meșterița reduce din timpul de coasere a iilor și poate satisface mai multe comenzi. Solicitările pentru costume populare vin din mai multe colțuri ale lumii, scrie AGORA.

„Prima mea rochie în stil tradițional a fost lucrată timp de trei luni. Apoi am avut nevoie să procur o mașină de brodat care să-mi ușureze lucrul. Ceea ce se poate de lucrat manual timp de 3-4 luni se lucrează în 3-4 zile la o mașină de brodat”, spune Lilia Starciuc, proprietara atelierului „Liliart”.

Ornamentele cusute computerizat se deosebesc cu greu de lucrul manual

Cu cele mai dificile scheme de broderie se descurcă cu ușurință utilajul achiziționat printr-un grant cofinanțat de UE. „În 2018 am aflat despre lansarea proiectului „Femei în Afaceri”. După care am mers la instruiri organizate de ODIMM și am elaborat un plan de afaceri prin care am accesat un grant de 165 de mii de lei. Din care am procurat această mașină de brodat”, spune antreprenoarea.

O parte din banii europeni au fost investiți și în promovarea afacerii, așa încât acum solicitările pentru iile moldovenești vin de la persoane din diasporă – din  Germania, Italia, Spania, Londra. Solicitări sunt și în țară. Atelierul a adunat de lucru până în luna august.

Procedura de accesare a finanțării a fost simplă

ODIMM a oferit instruire și în elaborarea planului de afaceri. „Trebuie neapărat să fii înregistrat drept companie juridică pe teritoriul R. Moldova. Se cere un pachet de documente pe care le are fiecare. În cazul meu, planul de afaceri l-am depus în luna iunie 2018 și banii au venit în cont în luna martie 2019”, adaugă meșterița.

 Cu toate solicitările la această etapă, Liliana Starciuc se descurcă de una singură. Însă, curând echipa se va extinde.

„Vom forma 4 locuri de muncă în primul an de activitate și pe parcursul anilor viitori dorim să angajăm 2-3 persoane pe an”, spune antreprenoarea.

Meșteșugăritul este pentru antreprenoare mai mult decât o afacere. În viitor femeia planifică să deschidă la Ungheni un centru de creație. Acesta presupune un edificiu cu mai multe nivele.

„Aș vrea să fie un muzeu al meșterilor populari care sunt în regiune, să putem expune lucrările, cu expoziții permanente. Să fie o carte de vizită a orașului Ungheni”, spune Lilia Starciuc.

Perspectivele sunt promițătoare mai cu seamă că, recent antreprenoarea a devenit beneficiara unui nou grant din bani europeni. Meșteșugăritul va fi promovat prin intermediul programului EU4Ungheni.

„Sunt câștigătoarea unui grant de 25 de mii de euro. Un suport foarte și foarte bine-venit și la timp. Și sunt atât de recunoscătoare UE și tuturor celor implicați în aceste proiecte care cu adevărat ne ajută pe noi antreprenorii”, spune proprietara afacerii.

Programul „Femei în Afaceri” este finanțat din bugetul de stat și fondurile UE, prin proiectul „Suport pentru IMM-uri în zonele rurale”.