Pe data de 23 mai, la ora 5:00, Olga Țăpordei a devenit prima femeie din Republica Moldova care a cucerit Everestul. Acum câteva zile ea a coborât în base camp și a făcut un live pe pagina ei de Instagram, unde și-a împărtășit primele impresii în urma escaladării.

Olga a răspuns la întrebările oferite de urmăritorii săi care au participat în live, majoritatea fiind curioși să afle despre momentele grele cu care s-a confruntat moldoveanca.

„Nu am avut momente grele pe Everest, pentru că știam unde vin, știam cât durează, eram pregătită de toate condițiile geroase și până la sfârșit a fost totul perfect. Eu nu am avut așteptări și am fost deschisă către tot ceea ce îmi oferea această experiență”, a spus Olga.

Chiar dacă a spus că nu a întâlnit momente foarte grele, Olga a mărturisit că cel mai grea a fost coborârea de pe Everest „ pentru că urcarea durează 10-12 ore, dar ca să cobori trebuie se parcurgi de la 8448 de metri la 6400. Deci reiese că noi am fost 24 de ore în mișcare, eu am fost 22-23 de ore în mișcare. Deci coborârea este mai grea, pentru că tu ești sleit de puteri, ai 10 ore de când mergi încontinuu, ai făcut efort fizic, ai lipsă de oxigen și ai mers pe frânghii!”

Emoțiile de fericire au copleșit-o pe Olga când s-a văzut aproape de vârf, un vis de-al ei a devenit realitate.

„Atunci când eram la 10-20 de metri de vârf, a dat peste mine un val puternic de fericire, simțeam că sunt extrem de fericită și efectiv îmi curgeau lacrimile, fără ca să controlez momentul acesta! Eu nu mă simțeam obosită nici într-un fel chiar dacă e complicat traseul și este lipsă de oxigen”

Cel mai dificil și emoționant moment prin care a trecut moldoveanca a fost atunci când au decedat doi colegi din expediția Everest 2021, care au urcat în „primul geam” de timp favorabil: „Sunt oameni cu care am comunicat, pe care i-am cunoscut personal și mi-a fost foarte greu să realizez că unul dintre ei, cu care eu am discutat câteva zile în urmă și care are doar 40 de ani, are cinci copii acasă, nu a mai revenit” a povestit Olga.

Totuși, femeia de afaceri și-ar dori să repete experiența de escaladare împreună cu fiica ei, când aceasta va crește mai mare.

Olga își mai propune și dorește să escaladeze muntele Denali din Alaska, muntele Elbrus din Rusia și Kazbek din Georgia.

Privește întregul live:

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Olga Tapordei (@tapordei)

Foto: Instagram/ Olga Țăpordei