Cultivarea murului în Republica Moldova nu are o istorie de sute de ani, ci mai degrabă a început să fie practicată în ultimii zece ani, în mare parte de către agricultori amatori în grădinile de pe lângă casă. Acum, potrivit estimărilor, în țara noastră sunt peste 150 ha de plantații de mur. Una dintre ele se află în comuna Sipoteni, raionul Călărași. Povestea familiei Rău, relatată de AGORA, în cadrul proiectului DE ACASĂ.

Hanul lui Ilie e un refugiu unde îi poți reseta bateriile. Peisajul, atmosfera rustică și murele ecologice, crescute cu multă dragoste, fac parte din viața familiei Rău de mai bine de zece ani.

„Din anul 2003-2004 am procurat butași de la niște cetățeni de etnie rusă de la Ungheni și acum o avem o plantație foarte interesantă, cu multă roadă și ne mândrim chiar. A fost o perioadă când nu a fost tocmai să ne ocupăm intensiv cu acest sort de mure dar, cu anii, am văzut că ea foarte bine s-a acomodat în plantația noastră, am înmulțit-o și la moment avem 70 de ari, merge numai la procesare pentru că e plină de suc și ca să o scoatem în stare proaspătă e o problemă”, spune Ilie Rău.

Lucrul în plantație nu se termină niciodată. Muncesc mult, pentru ca să aibă roadă bogată în fiecare an. Sfârșitul verii e perioada în care se culege „aurul negru”, așa sunt dezmierdate murele în familia Rău.

„Eu sunt 24 de ore din 24 aici în plantație, văd toate lucrurile pozitive și negative, le observ permanent, ce-ar mai trebui de făcut. Ne dorim natura să țină cu noi, să ne mai dea ploaie, iar aici avem multe de făcut dar rând pe rând o să le facem fiindcă niciodată nu reușești tot lucrul să-l faci. Ai terminat, mai faci altul și tot așa”.

„Noi culegem murele, stoarcem sucul, îl sterilizăm trei minute, punem la un litru de suc obținut o lingură de zahăr, asta în loc de conservant”, spune Alexandra, soția.

Din cauza pandemiei, este pentru prima dată când nu au reușit să comercializeze sucul obținut din roada anului trecut: „Noi încă avem suc, de obicei, nu ne ajunge suc până la suc, adică din roadă în roadă. Acum ne-a mai rămas vreo 200 de litri din anul 2019 roada, dar el se păstrează foarte bine. Noi am avut acasă experimental și de trei ani s-a păstrat foarte bine”.

Vor să transforme plantația într-o zonă turistică. Astfel, să ofere posibilitatea vizitatorilor să cunoască mai bine și să îndrăgească pomușoarele dulci-amărui.

Citiți continuarea pe AGORA sau urmăriți video de mai jos.