Despre Delphine Mbeguelelacusta mi-a spus o amică din social media, iar eu am fost surprinsă să o descopăr. Delphine este o femeie de culoare, originară din Camerun, care de câțiva ani este stabilită în țara noastră, căsătorită cu un moldovean, crește aici trei copii și este parte din societatea moldovenească. A ales Republica Moldova din considerente foarte raționale, însă alegerea s-a dovedit a fi cu provocări la capitolul integrare și socializare cam la orice pas. Pe scurt, despre aventura ei, dar și despre oamenii care se feresc în transportul public sau cei care cer să facă poze cu ea, ne-a vorbit chiar Delphine.

De ce a ales Moldova?

„Inițial nu știam cu ce mă voi confrunta, trăind în această țară. Am ales Moldova pentru un sistem medical mai bun, bazat pe asigurare pentru toată familia – un mare avantaj în fața statului de unde vin eu – Camerun. Cu timpul, însă, cu toate evenimentele pe care le-am trăit aici, am ajuns să-mi doresc să plec, să mă întorc în țara mea și să nu mai pun piciorul niciodată în Moldova. Probabil că moral, motivația care m-a ținut în această țară, au fost copiii mei și soțul, moldovean de origine”, povestește femeia.

Am învățat, cu anii, că nu trebuie să aștept ca cineva să mă accepte, ci să mă impun, fără să-mi pese cum mă privesc ceilalți din jur, fără să mă gândesc ce crede lumea despre mine… pentru că eu n-am să le schimb gândurile. – Delphine Mbeguelelacusta

Discriminarea, la ea acasă

„Am înțeles că discriminarea vine din felul de a fi al moldovenilor, este la ea acasă aici. Spre deosebire de alte țări din Europa, aș spune că Moldova nu este pregătită să primească cetățeni de alte etnii, culoare, rasă. Oamenii, țara în general nu este deschisă și nu face nimic pentru a permite străinilor să se integreze cu ușurință. Am observat că moldovenii nici măcar nu încearcă să descopere africanii sau persoanele de culoare, în general. Nu știu dacă este de vină frica sau timiditatea, dar exemple în care am fost marginalizați au fost destul de multe”, ne povestește Delphine.

Cum s-au integrat copiii la școală/grădiniță?

„Copiii noștri sunt integrați la școală în Moldova, învață împreună cu colegii lor de clasă și parcă nu am avut incidente majore. Dar este foarte devreme să spunem că totul este bine. Fiind toți încă mici, colegii fetelor întreabă de părinții lor de ce Christina sau Maria sunt diferite, de ce au culoarea pielii mai închisă ori părul mai creț. Și atunci când copiii își pun întrebarea, în capetele lor mici se instalează discriminarea față de cei care sunt diferiți, cei care nu sunt ca majoritatea”, povestește cameruneza, stabilită în Moldova de câțiva ani deja.

Non-discriminarea începe în familie și continuă în școală

„Nu de puține ori, în spitale sau mijloace de transport în comun, lumea ne evită sau sunt alții care ne roagă să facă fotografii
cu noi. Vă spun cu toată sinceritatea, mă simt incomod. Soțul meu adesea îmi zice că cei care mă privesc diferit sunt poate oameni fără educație sau bun simț. Eu le iau pozitiv, de altfel nu mai rămâneam aici. Așa le recomand și altor străini care se stabilesc în Moldova. Și vreau să mă înțelegeți că nu este vina lor că sunt rasiști sau că nu vor să accepte persoanele de altă rasă… Este vina intregii națiuni, a părinților și educatorilor, care trebuie să-și revizuiască învățăturile: acasă, în școli, colegii, universități
despre empatie, egalitate, non-discriminarea și acceptare”, mai spune femeia.

Mândră că vorbește limba română

„Cunosc foarte multe persoane de alte rase care vin în Moldova pentru turism, pentru studii, pentru medicină și asta e super pentru țara voastră. Noi nu suntem diferiți de tine! Același sânge de culoare roșie care ne curge în vene… Acum sunt mândră că am ales să trăiesc în Moldova, că am ales să învăț să vorbesc mai bine limba română, că sunt deschisă către oameni. Mi-am făcut prieteni foarte speciali aici și am speranța că moldovenii au nevoie doar de puțin timp ca să fie conștienți de poporul african și de alte națiuni care le vin în țară, doar cu gânduri bune”, spune în final Delphine Mbeguelelacusta.

Notă Autor: Delphine vorbește și scrie o limba română foarte bună. Mai dă Doamne așa cetățeni conștienți!