Elena Sîrbu este jurnalista și femeia care ține la etnia sa, însă în trecut avea un singur vis: să aibă culoarea pielii albă. Președinta platformei femeilor rome „ROMNI”, din Moldova, membră a secretariatului Coaliției „Vocea Romilor” și realizatoarea unicii emisiuni pentru comunitatea romă de la Televiziunea Națională Moldova 1 – toate sunt despre Elena Sîrbu. Astăzi, femeia vorbește cu mândrie despre etnia sa. Recunoaște că de foarte multe ori a fost discriminată și stigmatizată, că toată adolescența și tinerețea și-a petrecut-o rușinată că este romă.

8 Aprilie este ziua în care se sărbătorește cultura romani și se crește gradul de conștientizare a problemelor cu care se confruntă romii. Din păcate etnia romă e supusă marginalizării în continuare, iar Guvernul trece cu vederea problemele acestei etnii. Elena Sîrbu demonstrează că femeile rome au studii și abilități, promovează și vorbește despre etnia romă din Republica Moldova.

Romii sunt doar cei care cer șanse egale” – Elena Sîrbu.

Elena, cum credeți, care este principala cauză pentru care romii sunt una dintre cele mai dezavantajate minorități etnice din țara noastră?

Vorbind cu romii, cu autoritățile locale, dar și centrale, cercetând diferite probleme și rapoarte, eu îmi dau seama că romii rămân a fi cea mai discriminată etnie din Republica Moldova. Cauzele sunt percepțiile și clișeele despre romi. Dar și romii poartă o vină, pentru că nu sunt deschiși.

Oamenii nu știu cum poate fi un rom, cât de prietenos este, săritor la nevoie și toate astea se întâmplă din necunoaștere și din lipsă de comunicare. Lipsește dialogul interetnic, dar și dialogul la nivel înalt. În Republica Moldova la moment se lucrează la acest capitol. Din 2012 au existat planuri pentru susținerea romilor, dar, din păcate, ele nu s-au implementat. În primul rând nu există dorință pentru ca aceste planuri să fie realizate.

Suntem într-o perioadă foarte grea, cu toții ne luptăm acum cu Covid-19, iar romii nu sunt o excepție. Una din recomandări pentru a ne proteja de Covid este cât mai des să ne spălăm pe mâini. Cum să se spele pe mâini romii din localitățile lor unde nu este acces la apă potabilă? Locuim pe continent European, dar oamenii nu au apă, se duc cu bacurile în roabe și merg 6-7 km în alt sat pentru a lua apă.

Solicitarea romilor din Republica Moldova este ca mass-media să nu realizeze interviuri și show-uri doar de 8 Aprilie, dar să reflecte istoriile de succes și problemele comunității. Ei vor să se încadreze în societate, romii nu doar cântă, dansează și au fuste colorate. Sunt femei învățate, bărbați învățați, sunt copii care au succese. Romii contribuie și își doresc să contribuie în continuare la dezvoltarea țării noastre, patriei noastre Republicii Moldova”.

Vorbiți cu mândrie despre etnia romă. Cum ați reușit să treceți peste discriminare? Și cum ați dobândit această stimă de sine?

Eu am fost umilită și călcată în picioare și ca demnitate de femeie, și ca etnie. A fost foarte greu, am trecut prin perioade în care mi s-a scuipat în față. Îmi era rușine de tot, de limbă, de cum arăt, doream mereu să fiu albă. Mi-a trebuit foarte mult timp ca să înțeleg că trebuie să mă accept pe mine, să înțeleg că eu sunt om liber. Doar când am plecat în Anglia m-am simțit pentru prima dată persoană acceptată și iubită, indiferent de fizicul și etnia mea. În 2016, cu ajutorul Organizațiilor Internaționale, datorită doamnei Ulziisuren Jamsran, o femeie binevoitoare, am obținut încrederea în mine. Familia și prietenii mei m-au susținut și astfel a apărut organizația femeilor rome.

„Când te doare o măsea și bei un analgezic te simți mai bine, își face efectul de scurtă durată. Avem nevoie de strategii de lungă durată cu un impact mai lung, cu un grup țintă mai lărgit, de integritate mai largă pentru romi”.

Care este mesajul cel mai important pe care doriți să îl transmiteți oamenilor care mai privesc sceptic romii, care îi numesc țigani?

Nu este corect și este foarte ofensator, când non romii te numesc țigan. Cuvântul „țigan” din traducerea greacă înseamnă „murdar”, persoană care nu trebuie de atins, este un cuvânt foarte înjositor pentru noi, romii.

Fiecare om din lume are limba sa, iar etnia sa are un prerogativ. De exemplu: Eu sunt moldoveancă, I am English, sono italiano, я русский, je suis français. Deci, în limba mea maternă nu există: „me sim țigancă”, dar „me sim romni”. Eu sunt femeie romă.

Conform raportului Consiliului pentru Egalitate, din zece persoane întrebate dacă își doresc un vecin rom, mai mult de 50% au spus că nu doresc un vecin rom, asta este foarte grav. Eu îmi doresc ca cei care discriminează romii, înainte de a judeca și de a acționa conform percepțiilor care sunt înrădăcinate în mentalitatea oamenilor despre romi, înainte de a da o opinie, necunoscând persoana, dar judecând doar după culoarea pielii, să se pună în locul ei. Empatia este o calitate pe care oamenii uneori o exagerează, iar alteori nici nu știu ce înseamnă acest cuvânt.

„Flagul romilor are două culori, albastru și verde. Albastrul semnifică cerul, iar verdele semnifică pământul și libertatea. Vreau să transmit un mesaj celor care din anumite motive discriminează romii: Hoții, bandiții, criminalii, oamenii răi nu au etnie! Ei sunt oriunde, ei nu trebuie clasificați după etnie. Societatea noastră are nevoie de mai multă lume care să promoveze dialogul multicultural”. Viața romilor trebuie discutată nu doar de 8 Aprilie.”

Foto: ONU Moldova, Facebook.com/ElenaSirbu

Autoare: Iorgu Mihaela, stagiară