Când vine vorba de sex, anxietatea legată de performanță a fost întotdeuna considerată o problemă a bărbaților. Există o presiune puternică pe care ei o simt: trebuie să aibă erecție repede, să își mențină erecția, să ofere femeii orgasm după orgasm, să nu termine prea repede și lista poate continua.

Însă adevărul este că și femeile întâmpină probleme asemănătoare. „Female performance anxiety” se manifestă la fel ca la bărbați: pe scurt, este teama că nu te descurci suficient de bine.

Cele mai comune îngrijorări ale femeilor includ mirosul și/sau din zona intimă, dacă face sex „cum trebuie”, dacă își satisfac partenerul, dar și dacă au sau nu orgasm. Problema este că această anxietate nu îți permite să te simți confortabil în timpul actului sexual, iar deseori poți ajunge foarte greu la orgasm sau chiar deloc.

Unele femei întâmpină și altă problemă: le e teamă să ajungă la orgasm, pentru că se tem că arată ridicol. Până la urmă, femeile din filmele porno arată atât de bine când au orgasm, nu? Știm deja că aceste filme ne oferă o imagine falsă asupra sexului, însă nu ne putem abține să ne gândim la fețele pe care le facem atunci când atingem orgasmul.

CE E DE FĂCUT?

Masturbează-te mai des. Masturbarea te poate ajuta să scapi de stresul de zi cu zi, pentru că eliberează anumiți hormoni. Mai mult, în felul acesta înveți ce anume îți place și poți pune acele lucruri în practică alături de partener. Încearcă să te masturbezi fără a te aștepta la orgasm, pentru a învăța să te bucuri de întreaga experiență.

Învață să ai mai multă încredere în tine. Dacă partenerul tău nu ar fi atras de tine, nu s-ar culca cu tine – deci de ce să te stresezi atât de mult în legătură cu celulita, kilogramele în plus, mărimea sânilor sau altele? În timpul sexului, poți încerca să stingi lumina principală, lăsând doar o veioză cu lumină slabă (dacă nu te simți confortabil în corpul tău) sau să îți acoperi ochii cu o eșarfă (pentru ca celelalte simțuri să fie mai ascuțite).

Relaxează-te prin aromoterapie. O lumânare parfumată sau un ulei de masaj cu miros de lavandă sau valeriană te pot ajuta să te relaxezi și să te simți mai confortabil în timpul sexului.

Tu ai avut vreodată această problemă? Cum ai gestionat-o?

Cosmopolitan.ro

Citește și: Cele mai întâlnite mituri despre himen și adevărul din spatele lor

Distribuie articolul: