Nu este pentru prima dată când te trezești obosit dimineața? Mai mult decât atât, îți începi ziua cu dureri de cap insuportabile? Ar fi bine să acorzi mai multă atenție anumitor obiceiuri nesănătoase pe care le ai și care pot duce la astfel de probleme. 

Cu siguranță, cel mai neplăcut mod prin care îți poți începe ziua e să-ți simți capul cum bubuie. Te gândești că abia te-ai trezit și deja ești mai obosită decât la culcare, așa că ziua ta este, din start, compromisă. Se pare că aceste probleme sunt consecințe ale acțiunilor tale, pe care, din fericire, le poți corecta, astfel încât să te bucuri de un somn odihnitor și de o „trezire” fără neplăceri.

Foto: eva.ro

Iată care sunt cele mai frecvente cauze pentru care te trezești obosit și cu dureri de cap dimineața:

Ai un nivel redus de endorfine

Dacă oboseala resimțită dimineața devine o rutină, ar fi cazul să te gândești dacă nu cumva lipsa de mișcare este de vină. Exercițiile fizice cresc nivelul endorfinelor, numite și hormonii fericirii, care conferă energie și te feresc de schimbările bruște de dispoziție.

Sforăit puternic 

Potrivit libertateapentrufemei, sforăitul puternic în timpul somnului poate fi un simptom al apneei de somn (întreruperea respiraţiei în timpul somnului), o afecțiune care poate cauza sufocare temporară, întreruperi frecvente ale somnului profund, cefalee matinală și somnolență excesivă în timpul zilei.

Scrâșnești din dinți noaptea (bruxismul)

Scrâșnitul din dinți se numește, în limbaj de specialitate, bruxism. Acest lucru se poate întâmpla în timpul nopții, ca o încleștare involuntară a dinților în timp ce persoana doarme. Bruxismul îți poate provoca o durere de cap atunci când te trezești dimineața. Durerea este, în general, surdă și poate fi resimțită în apropierea tâmplelor.

Mușchii tensionați

Durerile de cap de dimineață, imediat după trezirea din somn, pot fi rezultatul mușchilor tensionați de la nivelul gâtului. Tocmai de aceea, va trebui sa evaluezi poziția de somn și pernele pe care le folosești, pentru a spune adio acestei forme de cefalee. Încearcă să găsești pernele potrivite, care îți susțin capul și gâtul într-o poziție optimă în timpul somnului.

Consumul de alcool sau de medicamente

Durerile de cap după somn, ce apar dimineața, pot fi rezultatul consumului de alcool sau utilizării medicamentelor. De exemplu, unele medicamente pot afecta ciclurile de somn, întrerupându-le, iar drept rezultat, dimineața, la prima oră, te trezești cu o durere de cap. De asemenea, consumul excesiv de alcool poate duce la un somn agitat, inconștient și la o durere de cap care apare dimineața devreme.

Durata somnului

Foto: libertateapentrufemei

Potrivit farmacita.ro, specialiștii spun că în fiecare noapte ar trebui să te odihnești între șapte și opt ore. În momentul în care odihna este sub acest interval, organismul intră într-o „stare de panică” și răspunde prin mecanismul hormonal „fight or flight” („luptă sau fugi”), care se traduce, practic, printr-o creștere a tensiunii arteriale, a bătăilor inimii, dar și prin apariția stresului.

Cafeaua de dimineață

Pentru mulți, cafeaua este nelipsită, în fiecare dimineață, dar știai că dacă nu o consumi la timp, aceasta are și efecte de „sevraj”? Dacă nu o consumi la ora la care este organismul obișnuit, este posibil să înceapă să te doară capul. Așadar, bea cafeaua la aceeași oră în fiecare dimineață. 

Există mai multe tipuri de dureri de cap. Deci, conform doc.ro, durerile de cap care sunt uneori asociate cu durerile de cap matinale (după somn) includ:

  • migrena
  • cefaleea cluster sau „în ciorchine”
  • cefaleea hipnică
  • cefaleea datorată stărilor de tensiune
  • hemicrania cronică paroxistică (o cefalee localizată)
  • durere de cap cauzată de supradozajul de medicamente

Tu te trezești dimineața cu dureri de cap?

Distribuie articolul: