Uneori, greutatea experiențelor negative se cristalizează în interiorul nostru luând forma unor „noduri” emoționale. Sunt stări care ne blochează bunăstarea și potențialul uman. Mulți dintre noi purtăm greutatea unor situații neîncheiate care se topesc în noi ca ceara. Astfel apar durerile sufletești care ne încetinesc și distorsionează realitatea. Vedem totul cu mai multe tonuri de gri și lipsă de încurajare, chiar și mintea are dificultăți în a gândi limpede și a lua decizii. Și este destul de greu să ne descurcăm în acest univers psihologic.

A spune în cuvinte ceea ce simțim înseamnă a oferi spațiu și prezență a ceea ce ni se întâmplă. Totuși, de multe ori, alegem să reprimăm sau să evităm orice emoție resimțită, mai ales dacă aceasta are o valență negativă. Dezamăgirile, fricile, tristețea și angoasa sunt retrogradate într-un „sertar de dezastre” în adâncul minții.

Când viața doare, preferăm să ne distragem atenția, să scăpăm de realitate. Această strategie imatură întărește și mai mult nodurile emoționale. În zilele noastre, telefoanele mobile, rețelele de socializare și tot ceea ce ne oferă noile tehnologii sunt pline de stimuli care ne permit să fugim temporar de ceea ce ne îngrijorează, dar ele nu reprezintă soluții pe termen lung. Dimpotrivă, bagajul emoțional de care nu ne-am ocupat la timp ajunge să ne lase cu sechele, atât fizice, cât și psihice. Este esențial să adoptăm strategii adecvate pentru a înțelege, regla și canaliza fiecare senzație, sentiment și experiență.

Poți desface nodurile emoționale

Încă Aristotel spunea că un nod nu poate fi desfăcut dacă nu știi cum e făcut. Este la fel de valabil și pentru cele emoționale. Ele reprezintă un ansamblu de sentimente și senzații psihofiziologice nereglementate care rămân în interiorul nostru. Originea se află în una sau mai multe experiențe adverse neconfruntate. Analogia nodului nu este întâmplătoare. Emoțiile experiențelor nedepășite împiedică și ne afectează bunăstarea emoțională, cognitivă și comportamentală. În plus, această realitate psihologică este purtată ani și chiar decenii. Urmările unei despărțiri pot să rămână cu noi jumătate din viață. La fel se întâmplă și cu dramele din copilărie.

Așteptările frustrate, dezamăgirile, greșelile sau neînțelegerile cu cei dragi se pot găzdui într-un colț al minții pentru a distila o suferință constantă, dar tăcută. În general, aceste disconforturi își au originea în trecut. Ele devin noduri pentru că în loc să ne confruntăm cu acele emoții, le reprimăm și ne îndreptăm privirea către alte lucruri. Considerăm de la sine înțeles că timpul vindecă, cauterizează și chiar șterge ceea ce doare. Cu toate acestea, reprimarea emoțională are un impact grav asupra sănătății și foarte frecvent duce la depresie. Ce putem face pentru a dezlega sau a elibera aceste noduri emoționale?

Observă, simte și identifică

Există ceva de care ar trebui să ții cont. Tu nu ești emoțiile tale. Tu nu ești tristețea, durerea sau mânia ta. Ești persoana care are aceste stări și care le poate regla. Te poți compara cu o sticlă ce conține o băutură făcută cu multe ingrediente. Este esențial să înțelegi ce componente alcătuiesc lichidul. Pentru a face acest lucru, este necesar să nu fugi de ceea ce doare și să te conectezi la ceea ce îți spun corpul și mintea. Recunoaște fiecare sentiment și numește-l pe numele său. „Iată ura, frustrarea, furia, anxietatea, tristețea etc.”

Validează și eliberează-te: toate emoțiile resimțite sunt permise

Ai deschis deja sticla emoțiilor tale și le ai în fața ta. Senzația nu este confortabilă, este adevărat, nu este ușor să deschizi rănile de ieri și să vezi din ce sunt făcute. Cu toate acestea, trebuie să accepți fiecare emoție și să îți permiți să o simți. Ele sunt acolo, nu le reprima și nu căuta căi de evacuare pentru a-ți camufla suferința. Acceptă-le și nu-ți fie teamă să le dezvălui, să le plângi, să le exprimi… Tot ceea ce simți este permis, nu te judeca pentru că simți atât de multă tristețe, pentru că ai trăit furie, frică sau dezamăgire.

Procesează, acceptă și integrează părțile poveștii tale

Nodurile emoționale sunt balastul poveștilor neterminate de ieri. Sunt piese pe care ai preferat să le uiți sau să le deplasezi din minte și care, totuși, au rămas acolo, latente, alterându-ți liniștea. Ar fi mununat dacă ai încerca să integrezi acele experiențe în narațiunea vieții tale. Reinterpretează-le. Fă-o într-un mod mai sănătos, mai curajos și mai rezistent. Vorbește-ți cu compasiune, afecțiune și dragoste și dă un alt sens acelor experiențe. Ți-au provocat durere, este adevărat, dar te-au ajutat să devii altă persoană. Ești cineva capabil să depășească trecutul și să se îndrepte către prezent.

Aplică o gândire sănătoasă

Mintea este locuită de părtiniri cognitive care intensifică nodurile emoționale. A ne spune fraze de genul „trebuie să fiu curajos și trebuie să întorc pagina”, „trebuie să merg înainte uitând tot ce s-a întâmplat”, „trebuie să fiu puternic”, nu face decât să mărească suferința. Folosirea unei gândiri mai sănătoase înseamnă a vorbi unul cu celălalt cu respect, fără a invalida ceea ce simțim. Nu devii mai slab dacă accepți că te simți rău, nici pentru că ți-ai permis să fii vulnerabil, să suferi pentru ceea ce doare și să dezvălui ceea ce generează furie sau frustrare. Inteligența autentică este în a da prezență fiecărei emoții, a înțelege mesajul ei, a nu ne lăsa târâți de ea și a o regla.

Să gândim și să raționăm într-un mod sănătos pentru ca fiecare nod emoțional să-și piardă din putere. Nu fi cel mai mare dușman al tău, vorbește cu tine însuți așa cum ai vorbi cu persoana pe care o iubești și o respecți cel mai mult. Vindecarea este o călătorie cu suișuri și coborâșuri în care tu, și numai tu, ești cel mai bun aliat al tău.

Foto: Pixabay.com

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: