În această toamnă, la editura Carter, în colecția cARTier a apărut un album fotografic semnat de Valerie Volontir, redactorul șef al revistei „Noi” și maestru fotograf, laureat a nenumărate saloane și concursuri internaționale din domeniu. După ce am răsfoit filă cu filă, am ajuns să înțeleg de ce a fost distins inclusiv cu medalia de aur la Salonul Internațional de Fotografie Artistică, ediția 2020, sub egida Federației Internaționale de Artă Fotografică.

Valerie Volontir trăiește prin fotografiile pe care le surprinde. Este un narator vizual de o înaltă perspicacitate, capturând și încapsulând imaginea pe retina spectatorului său, astfel încât acesta să caute mai mult și mai mult. Simbolice, emoționale, pregnante, vii – iată câteva dintre cuvintele care denotă natura subtilă și rafinată a imaginilor din acest album de colecție. Da, eu cred că un astfel de volum trebuie să fie în casa fiecărui om care îndrăgește arta.

Alegând nuanțele cromatice de alb – negru, renunțând la confortul culorilor aprinse și la digitalizarea mecanismelor utilizare, Valerie Volontir ne duce printr-o călătorie aidoma vieții. Prima parte a albumului însumează fotografii cu copii și adolescenți, surprinși în ipostaze firești sau neobișnuite, în mediul lor propice (la joacă, la școală, în comunitate). De pe pagini ne privesc mutrițe expresive, cu un diapazon de la zâmbete la o maturitate precoce și viceversa. În cea de-a doua parte, autorul a decis să capteze tinerețea, indefinită cumva de granițe clare în vârsta eroilor. Găsim aici o femeie cu copil în brațe sau o „Fată în alb”, un soi de omagiu adus portului național. În cea de-a treia parte vedem maturitatea și bătrânețea, ca o finalitate logică a tot ce înseamnă viață. Spiritul eroilor din această parte oscilează, transmițând emoții diferite, unii purtându-și oboseala anilor, iar alții zâmbind la primirea unor „Știri bune” (n. r. denumirile dintre ghilimele sunt titlurile oferite de autor fotografiilor). În ultima parte a albumului, Valerie Volontir include dimensiunea spirituală, prinzând în mrejele sale călugări și călugărițe, prizând ritmul vieții monahale tihnite, transmițând mesaje impresionante din inima locurilor unde Dumnezeu s-a întâlnit cu lumea.

Acest eseu fotografic pluripartit are o natură atât de colorată, într-o antagonie perfectă cu cromatica aleasă. Este culoarea ochilor care zâmbesc, a mâinilor care îmbrățișează un mieluș sau a unei priviri obediente în fața puterii providențiale. Oamenii lui Valerie Volontir sunt atât de prezenți în fața celor care răsfoiesc cartea, încât dau acea frumoasă senzație de participațiune, merit deloc de ignorat în cazul lucrărilor de artă.

Vă veți întreba probabil de ce astfel de lucrări sunt menite să emoționeze? În general, funcția fotografiei nu este doar de a mărturisi sau a reflecta un anume eveniment. Aceasta poate fi transformată într-o conexiune deloc neglijabilă între realitatea dură și nevoia noastră de frumos. Ele pot spune fără cuvinte ceea ce oamenii ar putea reda defectuos.

Dacă sunteți în căutarea unui cadou minunat de Sfântul Nicolae, atunci treceți această carte pe lista darurilor cu care îi puteți impresiona pe cei dragi. Lecturi frumoase!

Volumul poate fi achiziționat aici sau în orice librărie Cartier.