Ce-ți trebuie pentru o zi bună? O dimineață cu soare, o cafea aromată, ceva gustos pentru a-ți dezmierda papilele gustative și într-un final, ca cireașa de pe tort – un film de nota 10.

The Intern, tradus din engleză Internul, este un film american de comedie din 2015, regizat, scris și produs de Nancy Meyers. Este un film pe care îl vei privi cu inima deschisă, iar vedetele acestui lung-metraj sunt nimeni altcineva decât celebrul, dublu câștigător al premiului Oscar, Robert De Niro, în rolul lui Ben Whittaker și frumoasa actriță Anne Hathaway, în rolul lui Jules Ostin.

Avem de-a face cu eroul principal Ben Whittaker, un pensionar văduv, care toată viața s-a dedicat cu trup și suflet muncii sale. Odată ieșit la pensie s-ar părea că iată adevărata fericire, citești cât încape, ieși la promenade, privești filmele preferate… lucrurile pentru care nu-ți ajungea timp cât mergeai zilnic la lucru. Dar nu și în cazul lui Ben care îşi dă seama după o perioadă de timp că pensionarea nu este chiar ceea ce şi-a dorit el, iar tot ce vrea este să redevină activ, fiind sătul de monotonia din viaţa lui.

„Nu mă înțelegeți greșit, nu sunt nefericit, dimpotrivă. Dar totuși există un gol în viața mea care trebuie umplut”

În timpul unei plimbări, privirea lui Ben cade pe un anunț, unde scrie că se caută stagiari-pensionari într-un nou proiect. Seniorul îndată acceptă provocarea.

Profitând de oportunitatea de a intra înapoi în joc, el devine stagiar senior la un site online de modă, fondat și condus de Jules Ostin, fata a cărei pasiune pentru haine și cumpărături s-a transformat într-o afacere. Prezența noului intern de 70 de ani este sesizată cu ironie de șefă. Ea are o atitudine neserioasă, pe alocuri chiar nerespectuoasă, încât nu-i oferă nicio sarcină cu gândul că seniorul nu va face față. Dar Ben nu este omul care se va da bătut, își găsește de sine stătător ceva de lucru. Mai întâi va face ordine pe masa din mijlocul oficiului, unde fiecăruia cui nu-i este lene să arunce măcar o foaie, vine cu sfaturi pentru colegii care au nevoie de ajutor, unuia din ei îi oferă chiar și acoperiș deasupra capului. În doar câteva zile, Ben devine cel mai bun prieten pentru fiecare, iar acest lucru nu scapă din vederea tinerei Jules.

„ – Ai vreun citat favorit?

 – Da.

 –  Nu greșești niciodată dacă faci ceea ce se cuvine. (‘„You’re never wrong to do the right thing” – Mark Twain)

 – E citatul tău?

 – Deși Mark Twain a zis asta înaintea mea”

Tema abordată în acest film este conflictul dintre generații

De asemenea este atins subiectul familie-carieră. Pe măsură ce afacerea crește, Jules realizează încet-încet că iluzia conform căreia ea este stăpână pe situație, dar și pe viața ei personală este doar o închipuire.

Filmul scoate în evidență puterea și înțelepciunea unui vârstnic

Ne dă de înțeles că seniorii sunt potriviți pentru a lucra într-o companie, că sunt loiali și pot să se dedice muncii, mai ales că au un bagaj de memorii și experiențe în spate. Este o zicală: „Cine nu are bătrâni, să-și cumpere”, pentru că ei deja au simțit și au trăit viața pe care noi încă urmează s-o savurăm.

În acest mod s-a demonstrat că există viață și după 50, poate chiar mai interesantă, însoțită de aventuri și emoții uitate în timp.

Ce învățăm din acest film?

  1. Să avem răbdare și să acordăm timp relațiilor.
  2. Să ne urmăm instinctul și să avem încredere în propriile forțe.
  3. Există oameni care nu au Facebook, dar urmează să-și facă.
  4. Relația poate merge bine doar atunci când partenerii ajung la un compromis.
  5. Batistele purtate de bărbați sunt pentru femei.

Autor: Roxana Onici, stagiar