Pentru ea numărul medaliilor, cupelor și podiumurilor urcate a fost demult pierdut, pentru că ceea ce câștigă ea, plăcerea din acest sport, e mai presus de toate. Campioana republicii la judo și sambo, campioană la cupa mondială și europeană, locul cinci la jocurile europene olimpice și multe altele sunt despre maestru de clasă internațională la sambo Natalia Budeanu. Născută în satul Alexeuca, raionul Sângerei, Natalia locuiește acum la Bălți și de 10 ani practică sambo și judo. Cum reușește o femeie să ia plăcere maximă dintr-o sport al luptelor, aflăm chiar de la ea.

Natalia recunoște că întreaga copilărie a petrecut-o printre băieți și sportul era ocupația lor zilnică: fotbal, volei, lupte la forță, alergările sprint, etc. De mică își dorește să fie o sportivă de performanță, pentru că zilnic îl urmărea pe tatăl ei care la fel era luptător, de asemenea cea mai mare susținere o are din partea lui.

„Părinții, prietenii s-au bucurat pentru mine și tot timpul m-au susținut moral dar și financiar”, ne-a spus, Natalia Budeanu, campioană la sambo și judo.

Antrenorii Mihail Daici și Ghenadii Meleaschevici au fost cei care au jucat un rol important în cariera ei de sportivă. De luni până vineri Natalia face câte două antrenamente pe zi a câte două ore, depune mult efort fizic pentru a fi cea mai bună din țară.

Recent, Natalia a reușit să aducă bronzul la Cupa Mondială de sambo în categoria 65 de kg și recunoaște că această competiție este una dintre preferatele ei, pentru că emoțiile și organizarea evenimentului sunt la maxim și capeți o experiență uimitoare și de neuitat.

„M-am pregătit acasă la Bălți, făceam câte două antrenamente pe zi, dar starea de urgență a împiedicat pregătirea mea pentru competiție, dar în ciuda pandemii am reușit să mă ridic pe podium”, a mărturisit, Natalia Budeanu, campioană la sambo și judo.

Din primul an de practică a acestui sport, s-a văzut că Natalia Budeanu este talentată, aducând medalii de la campionatul republicii, locul I, campionatul european, locul III, campionatul mondial, locul 2, în fiecare an reușea să reprezinte țara la cel mai înalt nivel.

„Reușeam să câștig, dar nu eram împlinită totalmente, doream să devin campioană europeană sau mondială, și în 2018 am reușit, la campionatul european la seniori care a avut loc în Grecia orașul Atena. A fost greu fizic și moral, pentru că eram după o traumă complicată și am avut foarte puțin timp pentru pregătire. Unele persoane nu au crezut în mine, dar eu mi-am pus un scop și am vrut să dovedesc tuturor că eu pot”, afirmă, Natalia Budeanu, campioană la sambo și judo.

Pregătirile au fost intense, iar cei care au ajutat-o pe Natalia au fost fratele ei și antrenorul, care au analizat toate adversarele ei și au lucrat împreună cu Natalia la greșeli.

„În final, am avut adversara din Rusia, din primele secunde de luptă am simțit că pot și trebuie să o înving. Din tribune auzeam cum sunt susținută, asta mi-a dat și mai multe puteri și dorință de a câștiga. Atunci pentru prima dată am câștigat aurul și am simțit un sentiment de nedescris, plângeam de fericire”, a mărturisit, Natalia.

Acum este și ea antrenoare pentru cei care abia încep acest drum spre succes, copii. Practic timp liber nu are, dar îi place foarte mult să citească, să facă promenade, să filmeze, să privească filme și să facă cunoștință cu oameni noi.

„A fi sportivă e stilul meu de viață. Sambo m-a dezvoltat atât pe plan fizic cât și emoțional! Prin intermediul acestui sport am reușit să cunosc oameni noi din diferite colțuri ale lumii, să trăiesc o serie de emoții pozitive, să vizitez țări și orașe, să cunosc obiceiurile și tradițiile acestor țări excepțional de frumoase! Sambo mi-a devenit ca o a doua familie și cel mai mult îmi doresc să ajung la jocurile olimpice, nu doar să particip, dar și să obțin o medalie”, a spus campioana la sambo și judo.

Tânăra confirmă că sportul de performanță înseamnă antrenamente obositoare, lacrimi de fericire sau chiar de tristețe, însă aceste lacrimi te ajută să fii mai puternică și te motivează la noi rezultate.

Autoare: Micaela Nemîchin, stagiară