Având la bază conceptul de megalomanie Asociația Americană de Psihiatrie, în Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale, a clasificat narcisismul drept tulburare de personalitate.

Tulburarea de personalitate narcisistă este o tulburare mentală în care oamenii au un sentiment excesiv de importanță proprie, nevoie profundă de atenție și admirație excesivă, relații tulburate și lipsă de empatie. Cu toate acestea, în spatele acestei măști de securitate extremă, există o stimă de sine fragilă și vulnerabilă la cele mai mici critici.

Freud considera că narcisismul este o parte normală a dezvoltării copiilor care poate să degenereze în tulburare dacă se manifestă după pubertate. În manualele de specialitate narcisismul este, de asemenea, considerat o problemă socială sau culturală, astfel tulburarea de personalitate narcisistă cauzează probleme în multe domenii ale vieții, cum ar fi relațiile de familie, muncă, școală sau probleme financiare. În general, persoanele cu tulburare de personalitate narcisistă se pot simți nefericiți și dezamăgiți atunci când nu primesc favorurile speciale și admirația pe care cred că le merită.

Cauze

Cauzele tulburării de personalitate narcisistă încă nu sunt pe deplin cunoscute. Se consideră că trebuie abordată din diverse puncte de vedere, analizând varietatea simptomelor și factorilor declanșatori. Tulburarea de personalitate narcisistă poate fi asociată cu lacunele de ordin social, genetic și neurobiologic.

Factori de risc

Se consideră că tulburarea de personalitate narcisistă afectează mai mult bărbații decât femeile și de obicei începe în adolescență sau la vârsta adultă timpurie. Trăsăturile narcisiste la copii pot fi tipice vârstei și nu prevestesc neapărat o tulburare de personalitate, însă unii cercetători consideră că pentru copiii vulnerabili din punct de vedere biologic, părinții supraprotectori sau neglijenți pot juca un rol esențial.

Simptome

Variabilitatea simptomelor, dar și a severității tulburării de personalitate narcisiste, o fac greu de diagnosticat și ușor de confundat cu alte tipuri de tulburare. Persoanele narcisiste pot cumula o serie de simptome specifice, printre care se pot regăsi:

  • Aroganță exagerată;
  • Se simt privilegiate și au nevoie de admirație excesivă și constantă, totodată au impresia că nu oricine poate lega relații cu ele;
  • Supraapeciază calitatea și cantitatea realizărilor și talentelor proprii;
  • Se așteaptă să le fie recunoscută superioritatea, neavând realizări care să o justifice și tind să privească în jos spre alte persoane, considerându-le inferioare;
  • Sunt preocupate de fanteziile despre succes, putere, strălucire, frumusețe sau partenerul perfect;
  • Nu pot să recunoască nevoile și sentimentele altora;
  • Sunt invidioase și cred că sunt invidiate.

În același timp, persoanelor cu tulburare de comportament narcisistă le este greu să facă față situațiilor ce le tulbură zona de confort. Ele pot fi nerăbdătoare sau supărate atunci când nu sunt tratate în mod special, au probleme interpersonale vizibile, ofensează cu ușurință și tratează alte persoane cu furie sau dispreț pentru a da impresia că sunt superiori. De obicei sub „masca” de triumfători narcisiștii trăiesc puternice sentimente depresive și întâmpină mari probleme în a face față stresului, nefiind capabili de a se adapta la schimbări. Totodată, personalitatea acestora este dominată de sentimente secrete de nesiguranță, rușine, vulnerabilitate și umilință, iar manifestarea comportamentului narcisist este doar un mecanism de apărare adoptat pentru a nu fi deconspirate.

Prevenire

Având în vedere faptul că tulburarea de personalitate narcisistă are cauze neclare, este evident că prevenirea acesteia nu presupune un protocol exact. În acest context specialiștii recomandă conștientizarea și tratamentul specializat, bazat pe terapia cu vorbire, pentru problemele de sănătate mintală încă din copilărie. Participarea la ședințe de terapie individuale sau de cuplu/familie poate contribui la îmbunătățirea modalităților de a comunica, de a face față conflictelor și suferinței emoționale.

Când este cazul de consultat medicul?

Cel mai probabil persoanele cu tulburare de personalitate narcisistă cred că nu au o problemă, ceea ce întârzie procesul de conștientizare și soluționare. De obicei se caută tratament împotriva simptomelor de depresie, a consumului de alcool, droguri sau alte probleme de sănătate mintală. Din motiv că li se pare a fi o insultă la adresa stimei de sine acceptarea și urmarea tratamentului ar putea fi deficitare.

Dacă recunoașteți aspecte ale personalității dvs. care corespund tulburării de personalitate narcisiste, dacă vă simțiți copleșiți de tristețe, este binevenit să luați în considerare contactarea unui medic sau a unui profesionist în sănătate mintală care vă inspiră încredere. Urmarea tratamentului adecvat vă poate ajuta să aveți și să percepeți mai intens viața.

Complicații

Complicațiile tulburării de personalitate narcisiste și a altor boli care pot apărea alături de această tulburare includ probleme în cuplu, depresie și anxietate completate de probleme de sănătate fizică și dependență de alcool/droguri, iar în cazurile grave pot apărea și gânduri sau comportamente suicidale.

Osho ne îndemna să renunțăm la comparații pentru a ne bucura de viață la maxim, iar Aristotel spunea că fericirea depinde de noi. Deci, suntem în măsură să contribuim benefic calitatea vieții proprii și a celor dragi, ne rămâne doar să ne dorim să devenim cea mai bună versiune a noastră.

Distribuie articolul: