Somnul este foarte important pentru sănătatea noastră, iar un număr indicat de ore dormite aduce multe beneficii organismului, însă ceea ce nu ştiai sunt avantaje suplimentare pe care le obţii dacă dormi complet gol. Iată câteva beneficii ale dormitului fără haine!

1. Este mai simplu

Nu trebuie să vă mai faceţi griji în legătură cu hainele în care dormiţi, prin urmare nu trebuie să vă mai cumpăraţi pijamale, economisiţi bani şi aveţi mai puţine haine de spălat. Va trebui să vă schimbaţi aşternuturile mai des însă, dar nu la fel de des cum ar trebui să vă spălaţi pijamalele, arată site-ul lifehack.org.

  2. Te forţeză să fii pregătit să ieşi mai des din casă

Unii oameni se întorc de la muncă, se schimbă în pijamale şi folosesc asta ca o scuză să stea acasă pentru restul serii. Asta poate duce la un stil de viaţă sedentar, căruia i se atribuie luarea în greutate. Dar atâta timp cât păstrezi pe tine hainele obişnuite, tinzi să ieşi mai des, iar ăsta este un lucru bun.

3. Te face să te simţi mai fericit şi mai liber

Numai dacă te imaginezi întins în pat dezbrăcat, doar relaxându-te între două cearşafuri răcoritoare, îţi provoacă un sentiment care te face să vrei să zâmbeşti şi te face să te simţi mai liber. Oricine poate avea parte de acest sentiment plăcut, care te poate ajuta să te simţi mai fericit.

4. Senzaţia de piele-pe-piele este minunată

Dacă eşti căsătorit sau locuieşti împreună cu partenerul tău, dormitul fără haine e o ocazie bună să vă bucuraţi de atingerea pielii unul celuilalt, mai ales în momentele tandre. Bineînţeles, că acest tip de contact duce la o viaţă sexuală mai activă.

5. Poate duce la un somn mai liniştit

Atunci când hainele nu te mai incomodează în niciun fel şi te simţi într-un confort deplin, şansele ca tu să ai parte de un somn mai bun, mai adânc şi mai liniştit sunt mult mai mari. Iar somnul profund sprijină viaţa sănătoasă.

6.E bine pentru pielea ta

Fără haine, corpul tău poate să respire. Părţile intime, subraţul şi picioarele nu prea au contact cu aerul de-a lungul zilei şi de cele mai multe ori sunt acoperite cu mai multe straturi. Noaptea este cea mai bună ocazie să-ţi laşi pielea să respire corespunzător pentru a diminua riscurile unor boli de piele, provocate din cauza umezelii.

7. Ajută la reglarea cortizonului

Cortizonul este un hormon secretat de glandele suprarenale, fiind esenţial pentru funcţionarea normală a corpului, mai ales când suntem supuşi stresului fizic sau psihic, însă poate fi şi dăunător organismului. Să dormi gol te ajută să-ţi păstrezi temperatura corpului la un nivel optim, astfel încât corpul tău să elibereze cortizon în condiţii normale. Dacă dormi supraîncâlzit, nivelul de cortizon tinde să rămână ridicat chiar şi după ce te trezeşti. Acest lucru poate duce la creşterea anxietăţii, pofta de mâncare nesănătoasă, câştigarea în greutate şi alte lucruri dăunătoare.

8. Reglează melatonina şi hormonul creşterii

Respectând acelaşi principiu, păstrând temperatura corpului sub 21 de grade Celsius în fiecare noapte îţi poate ajuta organismul să regleze nivelurile de melatonină şi hormonul de creştere. Aceste substanţe, care ajută corpul la prevenirea îmbătrânirii, sunt esenţiale pentru sănătate. Când dormi îmbrăcat, temperatura copului creşte şi împiedică utilizarea eficientă a acestor hormoni. Cu alte cuvinte, dacă dormi îmbrăcat, îmbătrâneşti mai repede.

9. Este benefic pentru oganele genitale

Pentru bărbaţi, condiţiile mai reci de somn permit testiculelor să rămână la o temperatură mai scăzută, ceea ce ajută la menţinerea spermei sănătoase şi funcţionarea normală a sistemului reproducător. În cazul femeilor, condiţiile mai reci şi mai aerisite pot preveni candidoza, favorizată de condiţiile calde şi umede.

 10. Somnul de vară devine mai suportabil

Vara este cel mai greu să dormi bine din cauza temperaturilor extrem de ridicate, în cazul în care locuinţa ta nu este prevăzută cu aer condiţionat. Dormind dezbrăcat te vei simţi mai confortabil, iar în nopţile mai reci, poţi opri aerul condiţionat şi asfel vei economisi nişte bănuţi la factura de electricitate.

Distribuie articolul: