Stabilită de mai mulți ani în România, Tania Cozma a devenit una dintre cele mai apreciate make-up artiste de peste Prut. A terminat liceul, a urmat o facultate, a făcut masteratul, însă după câțiva ani în care a activat într-un domeniu total diferit, a decis, într-un final, să își îndrepte toată atenția către arta machiajului, pentru că asta i-a plăcut dintotdeauna: să experimenteze și să creeze capodopere din culori.

În România, talentul i-a fost remarcat de către brand-ul de cosmetice Bourjois, iar ulterior au început o colaborare frumoasă: ea reprezintă compania în țara în care se află, devenind oficial artista make-up Bourjois România.

Program foarte plin, o mulțime de cliente fidele și dedicare. Iată cum a început pasiunea Taniei: 

Pasiunea pentru make-up o am de când eram mică. Admiram mereu desenele tatălui meu și rămâneam fascinată de culori, iar trusa de machiaj a mamei era locul meu de joacă. Cu timpul am observat că această pasiune devenea din ce în ce mai mare, îmi plăcea să răsfoiesc revistele de modă, să analizez chipurile machiate de acolo, de multe ori încercam să reproduc tot felul de machiaje pe fața mea, apoi am trecut la a-mi exersa mâna pe surorile mele, apoi pe colege și prietene. Credeam că această atracție față de tot ce înseamnă make-up este ceva normal și că orice femeie o are. De aceea nu am oferit atenția cuvenită pasiunii mele, încercând să fac cu totul altceva. Am făcut facultatea de psihologie, apoi am lucrat în zona de management câțiva ani. Până într-o zi când mi-am dat seama că nu mă identificam deloc cu ceea ce făceam. Această revelație mi-a dat curaj să renunț la tot ce făcusem până în acel moment și să îmi concentrez toată energia pe ceea ce îmi doream cu adevărat, și anume să fac make-up. Lucrul acesta s-a întamplat acum cinci ani, iar de atunci sunt cel mai fericit om, pentru că fac ceea ce îmi place și ceea ce mă definește cel mai bine.

Până în primăvara acestui an am fost freelancer, colaborând cu diverși clienți. Însă din aprilie 2017 am început cea mai frumoasă colaborare a mea de până acum, cea cu Bourjois Paris, devenind make-up artistul lor oficial în România.

Citește și: Talent și pasiune. Vloggherița și make-up artista Elena Borta iese din tiparele machiajului clasic: „Îmi place să mă evidențiez prin creativitate”

În calitate de make-up artist oficial Bourjois România, organizez o dată la două săptămâni câte un live pe pagina oficială Bourjois România. De fiecare dată încerc să propun teme cu adevărat importante pentru frumusețea femeii, împărtășind din experiența mea tot felul de trucuri și sfaturi utile, atât pentru rutina noastră zilnică de make-up, cât și pentru evenimentele speciale. Recunosc, a început să îmi placă să fiu în direct cu ele (femeile) și să relatez detalii legate de machiaj, mai cu seamă că reprezint un brand frumos. Îmi place să văd fete implicate în discuțiile noastre și îmi doresc ca ele să descopere cu adevărat potențialul produselor Bourjois, să învețe să fie chic în orice moment.

Make-up artista a început să practice un hobby – acum acesta este unicul job în care se regăsește și care îi ocupă o bună parte din timpul său:

Din păcate ajung foarte rar în Moldova din cauza programului meu foarte încărcat. Fiind prinsă în tot felul de proiecte, timpul zboară extrem de repede. Dar când mi se ivește ocazia, fug acasă măcar și pentru o zi.

A luat totuși decizia de a-și continua drumul în România, pentru că acolo și-a construit o carieră și tot în această țară vrea să se dezvolte mai departe.

Până acum, am avut parte doar de cliente minunate, care bănuiesc, știau care este stilul meu de make-up. Pentru mine, fiecare chip este unic. De fiecare dată mă las inspirată de ceea ce îmi trasmit trăsăturile chipului, privirea, personalitatea clientei, energia ei.

Nu tutorialele video sunt țelul său principal la moment, cu toate că pe viitor ar vrea să vină cu o mulțime de filmulețe interesant și utile. Acum videourile pe care le face sunt pregătite împreună cu echipa Bourjois Paris.

Ce nu ar trebui să lipsească niciodată din trusa de machiaj a unei femei este rujul și mascara. Aceste două produse sunt imperios necesare pentru o femeie.

Organizez workshop-uri de auto-make-up, adică ofer o experiență unică femeii de a învăța să își scoată în evidență trăsăturile și să se bucure de modul în care arată. Sub supravegherea mea, învăț o femeie cum să se machieze corect, pentru că astfel simt că îi creez o stare de bine și încredere în sine. Aceste workshop-uri le fac one-to-one, însă se întâmplă să vină la mine și câte trei-patru prietene pentru a însuși tehnicile unui machiaj corect.

La întrebarea “cu ce fobii se confruntă un artist make-up” Tania a răspuns:

Fobii… chiar nu m-am gandit la asta. Dar, cu siguranță, detest să nu am lumină bună atunci când realizez un machiaj, deoarece este un reper important în această creație. Cred că aș fi extrem de încordată dacă aș lucra într-un mediu care nu este suficient de luminos sau aceasta să fie una nepotrivită.

Recomandări de sezon:

Citește și: Make-up artista Liubov Ojog: „Sunt oameni cu fețe carismatice pe care sunt gata să le machiez non-stop”

Acest sezon vine cu multe accente interesante și îndrăznețe, cu elemente grafice și geometrice. În același timp, sunt recomandate și culorile pastelate, romantice precum lila, orange, roz pudrat, verde, albastru azur, care pot contura delicatețea feminină. În acest sezon este reinterpretat și clasicul smokey-eyes, în  nuanțe cromatice de roșu, auriu, glitter metalic, care vor evidenția latura misterioasă a sexului frumos. Ce atrage cel mai mult în această perioadă este accentul puternic conferit buzelor. Un make-up minimalist, curat, contrastat cu buzele în nuanțe intense, precum orange, roșu aprins, burgund, maro, vișiniu, definește cu desăvârșire feminitatea.

Pe viitor, Tania are vise mărețe pe care are muncește zilnic să le realizeze. Vrea să deschidă o școală de make-up și să devină fondatoarea unui brand de cosmetică, fie în România, fie undeva înafara țării.