În contextul lipsei de energie electrică în țară, ministra Ala Nenemerenco a venit cu o reacție în ceea ce privește asigurarea spitalelor cu generatoare și capacitatea lor de a rezista în situații critice. Conform dânsei, în Republica Moldova, la moment, din 59 spitale republicane, municipale și raionale nu dispun de niciun generator Spitalul de Psihiatrie din Bălți și cel din Orhei, și 2 spitale municipale. 

„15 spitale sunt asigurate cu generatoare care acoperă întreaga capacitate a spitalului. Celelalte duspun de generatoare care acoperă cu curent electric Secțiile de terapie intensivă, blocurile operatorii de urgentă, centrele perinatale, unele echipamente de laborator și diagnostic și aceasta asigură evitarea unor riscuri majore în cazuri similare celui de astăzi.

Total pe țară spitalele dispun de 77 generatoare de diferită capacitate. Avem nevoie încă de 55 și am identificat partenerii care ne vor ajuta. Într-adevăr, unele spitale se confrunta cu probleme la conectarea lor (manuală și nu automată), etc., și sunt induse de starea rețelelor electrice în spitale, si aceasta a fost o barieră serioasă în procesul instalării celor 17 generatoare donate ministerului de Franța. Toate au fost distribuite către 17 spitale republicane, municipale și raionale. Nu s-a înregistrat niciun caz ieșit din comun în urma deconectării electricități, operațiile au continuat sub includerea automată a generatoarelor, ventilatoarele di monitoarele în reanimare au lucrat. Facem tot posibilul ca să suplinim necesarul lipsă într-un timp cât mai scurt, dar trebuie să cunoasteti că procesul de instalare si conectare a unui întreg spital la generator e unul foarte anevoios din cauza rețelelor electrice vechi, dispersate, izolate. Astăzi, când l-am vizitat, spitalul din Edineț era asigurat totalmente cu energie electrică în perioada de până de curent” a scris ministra Ala Nemerenco pe pagina de facebook.