Vaccinul împotriva virusului care provoacă cancer de col uterin va deveni obligatoriu din acest an pentru fetele care au împlinit 10 ani, scrie sanatateinfo.md. Un proiect de Hotărâre este supus dezbaterilor publice acum. Potrivit sursei citate, vaccinul anti HPV a început să fie administrat opțional în Republica Moldova în cadrul unui proiect demarat în luna mai, anul trecut.

Serul anti HPV urmează să fie al 10-lea vaccin obligatoriu, introdus în Calendarul vaccinărilor din Republica Moldova, menționează AGORA.md. Discuțiile privind introducerea acestuia durează de câțiva ani.

Ministerul Sănătății susține că a analizat rezultatele introducerii acestui vaccin în Calendarul imunizărilor, iar rezultatele par să fie încurajatoare.

Cererea Republicii Moldova a fost aprobată prin decizia Comitetului GAVI din 12 mai 2017. Pentru implementarea vaccinului țara a beneficiat gratuit de 66.200 doze de vaccin HPV tetravalent Gardasil pentru vaccinarea a câte 15 mii fete cu vârsta de 10 ani din 2 cohorte de vârsta.

Vaccinarea contra infecției cu HPV a demarat pe 7 decembrie 2017 pentru fetele cu vârsta de 10 ani, iar din luna mai 2018, vaccinările au fost inițiate fetelor născute în anul 2008. Din cele 30 mii fete care corespundeau grupelor de vârstă au fost vaccinate cu prima doză 78%, iar cu două doze – 64,2%.

Sursa: AGORA

Vezi și: Glucometre, endoproteze și reparația unui aparat unic de radioterapie cu o piesă veche de 18 ani. Dezvăluirile lui Boris Gîlca (Video)