AStăzi, aproape 690 de milioane de oameni la nivel mondial suferă de foame, iar indicele este în continuă creștere. Numai 10 milioane sunt în plus la această cifră față de anul 2019. Situația s-ar putea agrava din cauza pandemiei COVID-19, care ar putea adăuga încă circa 80 – 100 de milioane de oameni la acest număr, în funcție de scenariul economic al fiecărei țări. Așa arată datele prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) de Ziua Mondială a Alimentației.

Datele mai arată că peste 2 miliarde de persoane nu au acces regulat la alimente sigure, hrănitoare și suficiente, iar către anul 2050 această cifră va ajunge la aproape 10 miliarde de oameni.

Impactul asupra economiei globale al malnutriției, sub toate formele sale: subnutriție, deficiențe de micronutrienți, precum și greutate supra-ponderală și obezitate, este estimat la 3,5 trilioane de dolari anual.

O nutriție sănătoasă este crucială în menținerea sănătății, totodată restricțiile de deplasare și privind mai multe activități economice din cauza pandemiei de COVID-19 ne impun să abordăm diferit problema nutriției.

Prin ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nr.771 din 20 august, a fost aprobat Ghidul privind alimentația sănătoasă și activitatea fizică pentru persoanele aflate în regim de carantină sau autoizolare la domiciliu.

Ghidul vine cu recomandări pentru a ajuta populația să facă alegeri corecte pentru o nutriție sănătoasă și să integreze modalități simple și sigure de activitate fizică într-un spațiu limitat pentru a rămâne sănătoși pe toată durata pandemiei de COVID–19, conține sfaturi generale pentru populație privind principiile cheie ale unei nutriții echilibrate și siguranței alimentare.

5 metode ca să reducem risipa alimentară:

  • Alegeți alimente diverse și sănătoase și mai ales produse autohtone;
  • Planificați cumpărăturile și achiziționați alimente în cantități rezonabile;
  • Creează un regim alimentar echilibrat și variat, respectând orarul meselor, optând pentru alimente bogate în fibre, limitând aportul de sare, grăsimi, evitând consumul de alcool și respectând regimul de hidratare;
  • Nu arunca alimentele care au rămas în cantități mici. Utilizează-le pentru a găti spre exemplu o pizza sau un quiche;
  • Mergeți la cumpărături cu o listă prestabilită și aveți grijă să fi mâncat deja.

Anual, pe data de 16 octombrie este celebrată Ziua Mondială a Alimentației, scopul căreia este accentuarea și inspirarea publicului la acțiuni pentru prevenirea, detectarea și gestionarea riscurilor alimentare pentru a contribui la securitatea alimentară, sănătatea umană, prosperitatea economică, agricolă și dezvoltarea durabilă.