La un an de la sentința lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare, executorii judecătorești speră să poată anunța în două-trei luni licitații pentru vânzarea bunurilor deținute de acesta. Acestea includ trei locuințe evaluate la milioane de euro, o mașină cu o valoare de câteva sute de mii de euro, inclusiv una de epocă. Cu toate acestea, procesul de vânzare a bunurilor nu poate începe până când instanța nu va respinge contestația lui Șor, care încă luptă pentru proprietățile sale, a declarat executorul judecătoresc Roman Talmaci pentru TV8.

Două apartamente în zona circului cu o suprafață totală de 400 de metri pătrați și două case în zona rezidențială de la Valea Morilor. Aceste sunt imobilele pe care justiția vrea să le liciteze în vară. Și două mașini de ale lui Șor ar putea aduce milioane în buget, întrucât este vorba de adevărate bijuterii pe roți – un Bentley și o Volga de epocă.

Una dintre proprietățile care aparțin lui Ilan Șor și care urmează să fie licitată este această casă nefinisată de pe strada Timiș. Așa cum se poate observa, poarta și roletele care permit accesul în curtea casei au fost sigilate pentru a împiedica accesul neautorizat în locuință.

Executorul judecătoresc Roman Talmaci explică că bunurile lui Șor vor fi disponibile pentru vânzare doar după ce magistrații judecătoriei din Chișinău, situată în sectorul Botanica, vor respinge contestația depusă de avocații lui Ilan Șor împotriva deciziei de aplicare a sechestrului. În cadrul audierilor publice privind frauda bancară organizate de Parlament, Talmaci a criticat procedurile laborioase din procesul de recuperare a prejudiciului adus de Șor și complicii săi.

„Chiar dacă procedura de executare a fost intentată în luna iunie demersul de autorizarea a pătrunderii forțate a fost înaintat în luna iulie, instanța de judecată dispune permisiunea pătrunderii forțate abia în luna noiembrie. Noi ajungem la concluzia că autorizarea pătrunderii forțate nu mai este nevoie peste jumătate de an din considerentul că, de exemplu.. am și pozele de la fața locului unde vedem că verificând aceste încăperi deja nu mai este nimic acolo”.

Verificarea provenienței banilor celor care sunt interesați de procurarea bunurilor în cadrul licitațiilor este și ea o modalitate de tergiversare a procesului. Potrivit executorului judecătoresc Roman Talmaci, prezent în cadrul audierilor, interesul băncilor este de a vinde bunurile la valoarea lor de piață, iar verificarea legalității banilor este de competența altor instituții.

„Deținerea mijloacelor bănești legale nu trebuie să fie o importanță la nivel de vânzător adică atunci când vinde banca în proces de lichidare sau când vinde executorul judecătoresc. Aceasta instituție trebuie să fie eminent importantă după valorificarea bunului deja Serviciul de prevenire și combaterea spălării banilor urmează să intervină și să verifice dacă persoana x sau y a avut proveniențe legale sau nu”.

La audierile de astăzi au participat reprezentanți ai Procuraturii Anticorupție, Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, dar și reprezentanți ai Băncii Naționale. Aceștia au menționat că vor face declarații pe marginea dosarul Frauda Bancară în a doua parte a ședinței, care a avut loc cu ușile închise, pe motiv că cele spuse de ei ar putea prejudicia mersul anchetei.

Amintim că pe lângă condamnare ala 15 ani de pușcărie, Curtea de Apel a decis în privința lui Ilan Șor și încasarea prejudiciului adus de acesta în frauda bancară. Este vorba de cinci miliarde de lei, pagube ce urmează să fie recuperate din înstrăinarea averii acestuia în folosul statului.

Distribuie articolul: