Cu banii primiți la vânzarea en-gross a roșiilor, micii cultivatori de lângă București nu își acoperă nici măcar costurile pentru cules și transport, așa că, decât să rămână și mai mult în pagubă, sunt nevoiți să renunțe la recoltă – practic, la toată munca lor. Potrivit Digi24, în plină penurie mondială de alimente, prin destule solarii din Giurgiu și Ilfov cam așa-i peisajul: roșiile bune, de 4 – 5 lei kilogramul în piață, la tarabă, se greblează și se aruncă.

Ca Marian sunt destui fermieri mici care au pagube mari cauzate de secetă, costuri prea mari de producție și beneficii prea mici la vânzare. Sau se confruntă cu boli păguboase ale culturilor.

Creditul rapid lui Daea nu stârnește încredere printre micii agricultori. Lângă solarii sunt pâlcuri de floarea-soarelui pârjolită de arșiță și de porumb uscat, de la care fermierii nu mai așteaptă rod. Parcele întregi sunt deja tăiate.

„Ratele cresc zi de zi. Iar dacă nu poți acoperi, ce faci? Închei un contract și, în timp, te trezești că tot bagă, bagă, bagă. Nu ai cu cine să te cerți. Ai semnat, ești bun de plată. Foarte greu. Foarte greu în ziua de astăzi ca noi să ne mai descurcăm”, spune un agricultor.

„Chiar ne e foarte frică de așa ceva, că nu știm dacă mai putem să-i dăm înapoi sau nu, banii. Nu avem ceva garantat, ca să putem câștiga banii, să putem să dăm înapoi, să plătim ratele”, spune altul. 

„Până la urmă, asta (solariul) e o loterie, aici. Azi îl pui, mâine nu-l mai ai. Uite, vedeți pe cel din partea aia, care e problemă cu el. Nu pot să garantezi cu solarul ăsta, că pot să fac ceva. Garantez cu solarul și nu pot să-i mai dau banii, după aia mi-l ia”, spune un alt fermier.

Așa-i situația în fermele mici de dincolo de orașe: se muncește mult și haotic, se câștigă puțin și se invocă divinitatea, ca să țină-n viață speranța: „Cu ajutorul lui Dumnezeu, o scoatem la capăt! Ce să facem?”

Sursa: Digi24

Distribuie articolul: