Elevii din localitatea Tohatin, care au ajuns la spital cu intoxicație, s-au infectat cu norovirusuri cunoscute și ca virusul vărsăturilor de iarnă. Agenția Națională pentru Sănătate Publică a investigat probelor biologice de la copiii care au fost afectaţi. Specialiștii menționează  că au fost prelevate probe din apa de la blocul alimentar al instituţiei, fiind confirmată prezenţa colifagilor în apă. Anume acesta ar fi fost indicatorul sanitar care denotă o eventuală prezenţă a unor virusuri în apă, dar nu cauza în sine a izbucnirii.

Norovirusurile sunt un grup de virusuri foarte contagioși care cauzează vome și diaree. Norovirusurile se transmit fie direct, de la persoană la persoană, pe calea fecalo-orală, sau posibil aerogenă (prin picături), fie indirect, prin alimente contaminate, apă și suprafețe de mediu, ca rezultat al nerespectării măsurilor de igienă, îndeosebi nespălării mâinilor după frecventarea WC.

Pe 5 martie, la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii au fost internați mai mulți elevi cu semne de intoxicație alimentară, doi dintre ei fiind internați în secția reanimare, starea lor de sănătate fiind gravă, dar stabilă.

 

Sursa: Agora.md