Robert Redfield, directorul Centrelor pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din America a explicat în cadrul unui interviu publicat recent în JAMA, cum poate purtarea corectă a măștii să reducă drastic numărul celor infectați în doar câteva săptămâni. Este un gest simplu care ne poate apropia de normalitatea după care tânjim cu toții.

JAMA Network Open este un jurnal medical lunar cu acces deschis publicat de Asociația Medicală Americană care acoperă toate aspectele științelor biomedicale. Într-o publivație recentă s-a vorbit despre impactul major pe care îl poate aduce purtarea măștii de protecție în lupta cu răspândirea virusului COVID-19. Directorul CDC se bazează pe meta-analizele realizate până în prezent, care arată că purtarea măştii de protecţie în spaţiile închise şi în aglomeraţii poate reduce semnificativ rata cazurilor pozitive. „Dacă toată lumea ar purta mască de protecţie, în următoarele 4-8 săptămâni am putea aduce această epidemie sub control”, a declarat Redfield.

Încă la începutul pandemiei, cei la CDC recomandau acoperirea feței tuturor celor care prezentau simptome de infectare cu COVID-19, după care recomandările s-au extins și asupra întregii comunități. Acum, există numeroase dovezi că persoanele care nu prezintă simptome răspândesc infecția și pot fi factorul critic necesar pentru menținerea impulsului epidemic.

Mulți s-au arătat preocupați de faptul că masca home-made, realizată din textile, în comparație cu cea medicală, ar fi inferioară. Învelișul măștii din pânză poate limita substanțial dispersia aerului expirat care conține particule respiratorii potențial infecțioase, în intervalul de 1-10 μm, care include particule de dimensiuni aerosolice, iar cercetările recente asupra performanțelor acestor măști din textile atunci când sunt utilizate, sugerează că acestea pot fi capabile să protejeze cu o eficiență acceptabilă, se mai menționează pe JAMA.

„Dacă toată lumea ar purta mască de protecţie (nr. red. – dacă ar purta-o şi corect, ar fi grozav – deci să acopere atât gura, cât şi nasul), în următoarele 4-8 săptămâni am putea aduce această epidemie sub control”, a declarat Redfield.

Desigur, purtarea măştii este o măsură ce trebuie completată de spălatul pe mâini, evitarea mulţimilor şi distanţarea fizică de minimum un metru.

De asemenea, Redfield spune că nu înţelege de ce persoanele refuză în continuare să poarte mască şi că situaţia este absurdă.

„Să refuzi să porţi mască în condiţiile actuale este ca şi cum ai fi pe masa de operaţie şi nimeni, nici chirurgul, nici asistentele, să nu poarte mască.

Ţi-ar conveni treaba asta? Te-ai simţi în siguranţă dacă ai şti că bacteriile, virusurile din gura şi nasul medicului care te operează ajung în corpul tău?”

Redfield a menţionat în cadrul interviului un caz petrecut într-un salonul de coafură – concret, doi angajaţi ai salonului respectiv erau infectaţi cu noul coronavirus şi prezentau simptome specifice, dar au continuat să lucreze purtând corect masca de protecţie până când au primit rezultatul testării şi s-a luat decizia izolării lor la domiciliu. Astfel, niciunul dintre cei 140 de clienţi nu s-au infectat.

Totodată, Redfield a reamintit că şi persoanele asimptomatice pot transmite virusul, dacă nu poartă mască de protecţie. De altfel, acesta este principalul motiv al creşterii explozive de cazuri din ultimele 2 luni, susţine Redfield.

„Există dovezi ştiinţifice care arată că persoanele asimptomatice sunt cele care întreţin această pandemie, prin refuzul de a purta mască sau care nu se autoizolează la domiciliu dacă testul este pozitiv. Se estimează că aproape jumătate din cazurile de COVID-19 sunt cauzate de răspânditorii silenţioşi ai noului coronavirus, adică de persoanele care nu au simptome de COVID-19, precum febră, tuse, dureri etc.”

 

Distribuie articolul: