Noi, femeile suntem mereu preocupate de felul în care arătăm. Ne simțim împăcate dacă ne asigurăm că poșeta e îndestulată cu numeroase creme, serum-uri, loțiuni și măști – toate pentru menținerea frumuseții, pentru prelungirea tinereții. Să fie oare influența marketingului? Să fie oare dorința exagerată de a corespunde unor standarde…? Oricare o fi cauza, din lipsă de cunoștințe, riscăm să alunecăm în capcanele extremelor și să devenim victimele produselor cu conținut sporit de ingrediente toxice! Iată de ce, pentru a evita asemenea scenarii, am invitat-o la o discuție informativă pe Mariana Moldovan, cea care este în drept să ne vorbească despre „frumusețea, fără ingrediente toxice” pentru că a însușit-o din propria experiență.

Mariana Moldovan

Se încadrează perfect în definiția unei femei de afaceri. Locuiește în Marea Britanie, Londra unde gestionează activitatea propriului salon de frumusețe. Ferm convinsă că produsele „curate” sunt cheia prelungirii tinereții și siguranța unui organism sănătos. De ceva vreme și-a creat o comunitate online pe pagina sa de Instagram unde împărtășește sfaturi și recomandări cu privire la natura ingredientelor ce se conțin în produsele de îngrijire. Învață femeile să se debaraseze de produsele care le-ar putea afecta frumusețea și sănătatea. Cea mai recentă invitată în cadrul unei discuții „Live Instagram”.

Mariana, sunt conștientă, că lista ingredientele toxice este deosebit de lungă, dar dacă ar fi să oferi niște denumiri a celor mai des întâlnite ingrediente de care trebuie să ne ferim, care ar fi acestea?

Ele cu adevărat sunt foarte multe. Dat fiind faptul că unele branduri/corporații care elaborează produse de îngrijire adesea nu sunt tocmai transparente, aceste ingrediente, uneori, pot fi mai dificil de identificat. De exemplu, parabenii poti fi acum găsiți sub denumirea de ciclatamion. Am putea citi pe ambalaj că produsul nu conține parabeni, dar de fapt acesta să conțină un derivativ al parabenilor.

Totuși, trebuie să încep cu faptul că trebuie să evităm produsele ce conțin parabeni, siliconi și sulfați. La fel, este de evitat uleiul mineral, titanium oxid, phenoxyethanol-ul, PHD și PHA, Tetrasodium și Disodium EDTA și toate produsele care conțin particule nano, dar și ingredientele care conțin mai mult de 16 litere.

  • PHD, PHA – Un ingredient foarte des folosit, foarte reactiv. Are potențial să facă reacții foarte rapide, îndeosebi dacă este folosit pe față. Acest ingredient are efecte nocive asupra Tiroidei și hormonilor feminini. Fiind folosit pe termen lung are un impact negativ asupra fertilității.
  • Phenoxyetanol – Un conservant, utilizat mai mult pentru că este ieftin. Acesta poate fi subtituit cu ingrediente mult mai sănătoase (acidul ascorbic, vitamina C, vitamina E), dar care, totuși, sunt mult mai costisitoare.
  • Disodium și Tetrasodium – Ingrediente care au capacitatea de a dilata porii și face ca nivelul de absorbție a produsului să fie mult mai înalt. Dacă folosiți un produs cu ingrediente nocive, disodium și tratasodium ajută aceste ingrediente să se absoarbă mai repede în sânge, ceea ce înseamnă că ar putea să maximizeze efectele negtive cum ar fi intoxicarea ficatului. *Nu este un ingredient rău atunci când este folosit cu produse organice, pentru că de fapt va face ca efectele să fie mult mai intense.
  • Particolele nano – Ingrediente care sunt făcute în masă atomică și celulară atât de mică încât pot trece ușor de bariera pielii și ajunge în substraturi mai adânci ale acesteia. Pătrunde foarte ușor în organism. Astfel de particole nano pot fi metale grele cum ar fi sarea de aluminiu (este foarte dificil de eliminat din organism) sau parabenii, siliconii – de obicei se depozitează în ficat și sunt dificil de eliminat.

„Sunt mereu 100 % împotriva particolelor nano, doar dacă sunt folosite în scopuri medicale.”

  • Parabenii și siliconii –  Ingrediente foarte nocive, iritanți ai pielii, pot provoca chiar și căderea părului și favoriza eczema, rozaceea și psoriazis.

Atunci când alegi un produs de îngrijire, cum îți dai seama despre calitatea acestuia?

Există câteva aspecte care vorbesc despre calitatea unui produs. În primul rând, brandurile care folosesc ingrediente de calitate sunt foarte mândre de acest lucru și mereu vor accentua că produsele lor sunt de origine naturală, iar pe verso vor indica că ingredientele sunt organice sau sunt de proveniență naturală.

Un alt aspect care trebuie luat în considerație sunt denumirile. Atunci când un produs este natural, mereu va fi scris că este, de exemplu, din sâmburile unui oarecare fruct. De exemplu: „Vitamina C care provine din extract de lămâie”. Atenție – sunt de evitat produsele care numără 16 sau peste 16 litere, chiar dacă sunt la sfârșit pentru că uneori chiar și cantitățile mici pot fi foarte nocive.

„Otrava poate veni într-o picătură ca să facă efecte oribile.”

La fel atunci când se analizează lista de ingrediente a unui produs, atrageți atenția la începutul listei. Ingredientele care sunt primele menționate sunt în concentrația cea mai înaltă, iar  ingredientele de la sfârșitul listei sunt într-o cantitate mai mică. Dacă lista începe cu ingrediente „nano” sau „ulei mineral”, „parafină” sau „PHD” – produsul are la bază ingrediente de calitate proastă.

„Cu cât mai jos sunt amplasate ingredientele de calitate, cu atât mai mică este cantitatea acestora în cadrul produsului.”

Apoi, trebuie să ținem cont că prețul nu mereu coincide cu calitatea, din acest motiv trebuie prioritar să atragem atenția la ingrediente, recomandările online, să analizăm website-ul brandului și să verificăm dacă au certificate prin care explică proveniența ingredientelor.

O modalitate ușoară prin care poți determina calitatea unui produs este aplicația „CleanBeauty”, care are  un dosar cu o varietate mare de denumiri de ingrediente și informații despre acestea.

Mariana, dar ce părere ai despre îngrijirea în condiții de casă –  măștile pentru față pe bază de fructe, măștile pentru păr pe bază de uleiuri – sunt acestea cu adevărat eficiente?

Cred că nu trebuie să subestimăm puterea naturii, dar totul trebuie făcut într-un mod corect, respectând cantitățile. De exemplu, o metodă eficientă pentru combaterea acneei ar fi sucul de usturoi/feliile mici de usturoi care pot fi aplicate în locul cu problema. Usturoiul ajută pentru că acționează ca un antibiotic foarte puternic, dar, în același timp acesta este atât de puternic încât poate crea arsuri tenului, iar în contact cu soarele poate crea pete pigmentare. La fel este și cu sucul de lămâie care este un exfoliant și oferă un peeling foarte eficient, dar totuși ar fi bine de consultat un specialist pentru că ai putea să nu cunoști faptul că s-ar putea să ai unele zone mult mai sensibile. Acestea ar fi câteva din motivele pentru care trebuie să fim prudenți cu aceste metode de îngrijire.

„Personal, din când în când, îmi place să apelez la astfel de metode de îngrijire. De exemplu, îmi plac măștile cu avocado pentru față. Căpșunile, sunt foarte bune pentru înălbirea dinților. Scrub-ul din miere și zahăr de cocos este bun pentru exfolierea buzelor. Sunt niște metode pe care le îndrăgesc, dar trebuie să fim foarte atenți pentru că, chiar dacă pot avea efecte pozitive, acestea ar putea să aibă și efecte negative.”

Dacă subiectul ți-a captat atenția află că poți urmări interviul în format integral, tot ce ai de făcut este să derulezi în jos și să accesezi butonul „Play” la video pe care îl ai atașat. 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Revista EA.md (@revistaea)

Sursa foto & video: Instagram