Mariana Harjevschi este directorul general al Bibliotecii Municipale „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, instituţie care cuprinde 28 de filiale. Timp de 19 ani lucrează cot la cot, alături de colegii săi la care a ajuns să ţină foarte mult şi care au fost primii ce au susţinut-o în momentul în care a intrat la cârma instituţiei. La biblioteca activează încă de când era studentă. Pe atunci lucra după ore în echipa de automatizare şi informatizare, contribuind la realizarea catalogului electronic al bibliotecii. Ulterior ținea şi cursuri la specialitatea Biblioteconomie şi Asistenţă Informaţională la Facultatea Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la USM. În anul 2004 visul ei a devenit realitate, căci a avut marele noroc de a studia la Indiana University din Boomington, SUA. Programul i-a oferit posibilitatea să vadă cum funcţionează sistemul de învăţământ de acolo, dar şi să participe la diverse cursuri. Ea consideră că meseria de bibliotecar este una nobilă, care, dacă este realizată cu dăruire şi entuziasm, îmbogăţeşte sufleteşte atât utilizatorii, cât şi pe bibliotecari.

Care este poziţia bibliotecarului în societatea contemporană?

harjevschi 1Meseria de bibliotecar, astăzi, este una absolut diferită de ceea ce a fost acum câţiva ani, deoarece tot mai mult tehnologiile informaţionale au “penetrat”  aceasta activitate. Astfel, bibliotecarul de astăzi trebuie să citească mult, pentru a putea recomanda o carte potrivita cititorilor şi celor care sunt în comunitate. Pe lîngă toate acestea, bibliotecarul de astăzi trebuie să şi înveţe comunitatea cum să utilizeze calculatorul, mă refer aici atît la bibliotecile din zonele rurale cît şi la cele din zonele urbane. De aceea, biblioteca trebuie să fie privită şi ca o instituţie care oferă platforme de instruire non-formale. Totodată, ea devine un spaţiu atractiv pentru fiecare, pentru că oferă o serie de oportunităţi de socializare. La fel, bibliotecarul de astăzi trebuie să devină un para-profesionist, să fie într-atât de versat, citit şi intruit incât să poata face fata tuturor cerintelor societatii contemporane.

Cum aţi caracteriza bibliotecile din Republica Moldova?

Bibliotecile din Republica Moldova au facut un salt mare în ultii ani, deoarece au beneficiat şi vor beneficia pe parcursul următorilor 2 ani de un program care se numeşte Novateca, susţinut de Fundaţia Bill & Melinda Gates. Acest program presupune modernizarea bibliotecilor prin oferirea tehnologiilor informaţionale. Astfel, peste 1000 de biblioteci publice au fost dotate deja cu calculatoare, tablete şi alte echipamente, precum roboţi sau creioane 3D cu care poţi desena în spaţiu. La fel, un salt enorm au făcut şi bibliotecile universitare, pentru că au reuşit să-şi creeze aşa-numitele “repozitorii”. Acestea sunt nişte biblioteci electronice, unde tot ce s-a publicat în cadrul universităţii date, este plasat acolo. Astfel, atât studenţii, cât şi profesorii pot accesa oricând aceste resurse din repozitoriu. Deci, au făcut un salt enorm, fiind susţinuţe de autorităţile locale dar şi de finanţatorii străini.

harjevschi 2

Care sunt beneficiile pe care le aduce biblioteca în societate?

Сel mai mult bibliotecile vin să susţină societatea prin conţinutul pe care îl creează, şi aici pot oferi un exemplu concret al Bibliotecii Municipale, care a iniţiat acel proiect de promovare a obiectelor turistice din Chişinău. Biblioteca a creeat aceste trasee turistice, cumulând toată informaţia despre cele 55 de obiecte importante din Chişinău. Astfel, bibliotecarii se transformă în ghizi oferind tinerilor aceste tururi ghidate prin oraş. Acest exemplu a fost preluat de încă 12 biblioteci din ţară, precum: biblioteca publică din Orhei, biblioteca din Telenesti şi din alte zone rurale, acolo unde se regăsesc mai multe obiecte turistice. Bine-înţeles această este o contribuţie la care biblioteca vine să promoveze patrimoniul local. La fel, unele biblioteci oferă servicii bazate pe conţinut specializat. Cunosc biblioteci care organizează cursuri de angajare în câmpul muncii, învaţă tinerii cum să-şi creeze un CV, cum să se pregătească pentru un interviu. La fel, sunt organizate instruiri cum să acordam primul ajutor medical… Este tot mai necesar ca  şcoala şi spitalul local să-şi unească forţele şi să susţină comunitatea, iar biblioteca în acest sens chiar este foarte deschisă.

Care este atitudinea societăţii contemporane vizavi de biblioteci?

HarjevschiCred că mai e necesar de oferit susţinere bibliotecilor din partea autorităţilor locale, pentru ca bibliotecile să îşi ajusteze spaţiile în aşa fel ca ele să devină atractive. Chiar dacă s-a depus efort enorm din partea bibliotecarilor, finanţatorilor externi, totuşi, sunt biblioteci care mai sunt cumva lăsate în umbră şi acest fapt face ca comunitatea să le privească ca pe nişte institutii inutile. Aici am văzut partea goală a paharului, dar totuşi sunt exemple foarte bune prin care comunitatea deja a înţeles că bibliotecile au un rol foarte important în  comunitate și demonstrează atitudine față de ele. Există chiar şi grupuri de voluntari care vin şi care susţin biblioteca, care se implică în organizarea diverselor evenimente sau campanii locale, drept exemplu fiind promovarea modului sănătos de viaţă, a luptei împotriva cancerului la sân şi multe altele.

Cât de importantă este relaţia unui bibliotecar cu cititorul?

Recent, noi am lansat un sondaj în cadrul Bibliotecii Municipale, care se numeşte „Biblioteca contează în viaţă ta”, în care întrebăm utilizatorii de unde se inspiră atunci  cînd îşi aleg cartea pe care îşi doresc să o citească. Sondajul a arătat că o bună parte din respondenţi au răspuns că mizează foarte mult pe recomandările bibliotecarilor. De aceea, consider că este foarte important ca această relaţie pe care o are cititorul cu bibliotecarul să fie una amicală, de încredere, bazată pe profesionalism și respect. Utilizatorul trebuie să vadă în bibliotecar o persoană care să-i poată fi aproape şi să îl susţina, iar bibliotecarul, la rândul lui, să se simtă necesar pentru utilizator.

Harjevschi

Cât de interesaţi sunt tinerii de lectură în ziua de astăzi?

Mereu sunt întrebată dacă se citeşte in zilele de astăzi sau nu. Vreau să zic că da, se citeşte chiar mai mult decât se citea anterior. Întotdeauna a existat un nucleu de cititori, însă, pentru că astăzi trăim un alt secol al tehnologiei şi al informaţiei, se citeşte mult mai mult, doar că o altfel de literatură şi de pe altfel de dispozitive. Drept exemplu fiind persoanele care prefer cartea electronică în formatul pdf sau ePub. Biblioteca în sine s-a schimbat ca instituţie, oferind o serie de servicii şi oportunităţi pentru comunitate. Observ că mulţi se interesează de literatură artistică, citesc romane poliţiste, romane de dragoste, trillere. Сei mai vulnerabili cititori îmi par categoriile de persoane care sunt angajate în câmpul muncii şi lectură pentru ei rămâne pentru planul doi. Din aceste considerente, încercăm să creionăm nişte planuri de lectură care să-i încurajeze.

Care este atitudinea cititorilor din R. Moldova faţă de biblioteci comparativ cu situaţia din alte ţări?

Chişinăul are o reţea de biblioteci exhaustivă. În Republica Moldova există în total 1351 de biblioteci. Acesta este un indicator foarte bun că în fiecare comunitate există măcar câte o bibliotecă. Dacă ar fi să ne referim la faptul câți oameni vin la biblioteca, peste 49 % din chişinăuieni deţin un permis, dintre care 25% utilizează serviciile în regim activ, aceştia fiind utilizatori care revin la bibliotecă. În alte ţări, membrii comunităţii de cititori pot ajunge la 60-70 % , aşa cum se întâmplă în SUA, iar în ţările nordice la 50-60 % . Noi ne poziţionăm, în acest sens, bine.

Harjevschi

Având în vedere tehnologia avansată de care dispunem, cum putem  motiva oamenii să meargă cît mai des la biblioteca?

E o provocare pe care o au, acum, toate bibliotecile. Deşi, s-ar părea că deţinem tehnologii personale, gadget-uri sofisticate, totuşi utilizatorii vin la biblioteca pentru spaţiul confortabil și atractiv. Pe de altă parte vin la biblioteca, ştiind că nu au în altă parte la dispoziție accesul la baze de date. Multe beneficii  le oferă şi spaţiul internet gratuit, însă Google o să-ţi dea 1000 de răspunsuri la o singură întrebare, iar bibliotecarul ţi-l va spune pe cel corect.

Care este principalul concurent al bibliotecilor?

Eu cred că unul din cei mai mari adversari ai bibliotecilor ar fi reticenţa autorităţilor locale. Acolo unde biblioteca nu primeşte finanţare din partea autorităților pentru achiziționarea cărţilor, dotarea cu tehnologii, salarizarea decenta a unui bibliotecar şi altele. Inamic ar putea fi chiar şi tehnologia, pentru cei care nu înţeleg valoarea harjevschi 4cărţii propriu-zisă. Dacă ar fi să privim pe piaţă şi să vedem că sunt atât de mulţi concurenţi, am putea spune că şi alte instituţii publice pot fi considerate drept adversari. Este necesar ca bibliotecile să colaboreze tot mai mult cu diferiți parteneri. În felul acesta se fac economii la resurse, devin mai profesioniști.

Cât de utile sunt proiectele organizate în cadrul Bibliotecii Municipale B. P. Hasdeu?

Ele sunt nişte busole pentru noi şi pentru cititori. Prin intermediul acestor proiecte noi le oferim recomandări de lectură utilizatorilor.  Aceasta ne demonstrează cele două programe de lectură pe care noi le avem, „Bătălia cărţilor” şi ”Chişinăul citeşte”. Programul „Chişinăul citeşte” promovează literatura autohtonă. „Bătălia cărţilor” este un program în care se selectează 10 cărţi pentru două categorii de vârste, prima fiind 11-14 ani şi a două 15-18 ani. Spre final, paticipanții sunt invitați la dezbateri, pentru ca să promoveze cartea care le-a plăcut сel mai mult. După care pentru ambele categorii de vârste sunt alese câte o persoană care este desemnată că сel mai bun cititor al anului. Le considerăm drept instrumente utile. În curând lansăm chiar şi un studiu care se va numi „Barometrul lecturii” şi ne dorim într-adevăr să vedem care sunt preferinţele utilizatorilor noștri, cum ei își alocă timpul său pentru lecturi.

Ce cărţi sunt cele mai apreciate de către cititori?

Se solicită foarte mult literatura motivaţională și literatura care inspiră. Mă refer aici şi în cazul în care o persoană doreşte să devină un bun lider, antreprenor, dacă doreşte să obţină succese în domeniul educaţiei sau în oricare alt domeniu. Deci, acest gen de literatură este la mare căutare.Nu e neglijată nici literatura ademică, dar asta rezultă din locaţia bibliotecii municipale, fiind într-un oraş capitală, unde sunt concentrate majoritatea instituţiilor de învăţământ.

Ca și concluzie…

Google o să-ţi dea 1000 de răspunsuri la o singură întrebare, iar bibliotecarul ţi-l va spune pe cel corect.

Nicoleta Balacci, stagiară