Un elogiu neobișnuit a fost adus poetului Mihai Eminescu, de Maria Todor, o femeie în vârstă de 73 de ani din Cugir, județul Alba, România. Vă întrebați cum? A cusut pe o pânză de 7 metri, toate cele 98 de strofe ale poeziei „Luceafărul”. „Singură am decis să fac acest lucru și nu am avut liniște până nu l-am terminat”.

Maria Todor, se consideră o femeie simplă, care a crescut într-o familie de oamenii cu credință, cu dragoste pentru muncă, dar și pentru frumos. A învățat de la bunica și masa sa să coase și să croșeteze, iar cu trecerea anilor, nu a pierdut din îndemânare, ci dimpotrivă. În amintirea anilor de când practica țesutul și din dragoste pentru poetul iubit, femeia s-a apucat să coase pe pânză, versurile poeziilor scrise de Eminescu,  afirmând că astfel a vrut să-i aducă un omagiu marelui poet și, să lase în urma ei o moștenire culturală tinerilor.

Drept suport a ales o pânză din cânepă, foarte veche, cu o lungime de șapte metri și o lățime de aproximativ 50 de centimetri, iar cel care a ghidat-o a fost „Luceafărul”. „Îl iubesc foarte mult pe Eminescu. La fiecare poezie aproape că plâng, pentru că a fost viața lui tumultoasă și, în același timp, a dorit mult să facă ceea ce a trebuit pentru țara lui, pentru oamenii lui, pentru cultura, cuvântul lui românesc. Și asta am apreciat. Așa am gândit eu în mintea mea, în simplitatea mea. Fiecare poezie, fiecare vers e o învățătură pentru toată lumea , pentru toți copiii care ar trebui să învețe. Și atunci ar trebui citite poeziile lui, dar și altele…Tot ce este în cultură, să citiți, nu numai să memorizați așa… puțin. Să citiți de la A-Z, că așa o să descoperiți multe”, a spus Maria Todor.

Nu a fost deloc ușor! Femeia povestește că pentru fiecare împunsătură de ac a făcut multe calcule matematice: „Nu-mi intrau cuvintele și literele. Am unele care sunt de tipar, că numai de tipar am putut să le fac, literă de tipar mare care seamănă cu literă mică. N-am putut să fac altfel… Puteam, dar măream spațiul și atunci nu-mi intra. Matematic a trebuit să socotesc fiecare fir. Aici sunt numărate toate firele. Litera are 24 de împunsături de ac și alea a trebuit să pot să le așez aici, că altfel nu intrau, nu aveau spațiu bine conturat pentru a putea citi”.

A completat tot spațiul gol de pe pânză, cu proverbe, zicători, rugăciuni, dar și ilustrații precum: „Coloana Infinitului”, „Cumințenia Pământului”, vioara lui George Enescu și alte opere de artă. Pe viitor artistul popular își dorește să amenajeze într-o încăpere a casei, un muzeu cu obiecte de artizanat.

Întreaga lucrare a impresionat prin originalitate. A fost apreciată și de cei mai mici elevi ai Colegiului Național Carol I din Craiova care s-au străduit să citească versurile poeziei scrise cu altfel de litere decât cele învățate de ei la școală.
Opera unicat a fost expusă la Biblioteca Județeană „Teodor și Aristia Aman” din Craiova, la 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.

Sursa: https://www.mediafax.ro/life-inedit/o-femeie-din-cugir-a-cusut-o-panza-lunga-de-7-metri-cu-toate-strofele-poeziei-luceafarul-18711684