O viață dedicată muzicii populare, folclorului autentic și, poate cel mai important, propagării acestuia în rândul tinerei generații. Interpreta de folclor, privighetoarea din Bucovina, care a adus cu ea la Chișinău tot farmecul acelei zone, a fost distinsă cu titlu de „Artistă a poporului”. Maria Iliuț are în palmares și titlul de artistă emerită, conferit acum mai mulți ani.

Am contactat-o pe artistă ca să-i aflăm emoțiile, părerea, dar și ce face în această perioadă de izolare.

„Vă mulțumesc foarte mult pentru felicitări, eu chiar credeam că nimeni nu va observa, cu carantina asta (Râde). Bineînțeles că este o bucurie mare și o onoare pentru această apreciere. Dincolo de toate, este probabil cea mai râvnită distincție, deși noi, atiștii, nu alergăm după ele. Pentru mine, spre exemplu, distincția supremă este aprecierea oamenilor, a publicului pentru care cânt și desigur succesele discipolilor mei cu care mă mândresc foarte mult – sunt liniștită că are cine duce folclorul mai departe”, ne-a mărturisit artista.

Folclor pe… Zoom

„Mă bucur că înainte de izolare, chiar la început de martie, am reușit să ajungem împreună cu studenții mei de la „Crenguța de Iederă”, ansamblul de pe lângă Universitatea de Stat din Moldova, la concerte la nord și la sud, la un concert frumos la Cluj, în România. Ce mai, bucuria aducerii pe scenă a folclorului autentic este ceea ce ne face să ne mișcăm mai departe, cu noi piese, cu dansuri, cu puneri în scenă și mai spectaculoase. Acum organizăm și noi repetițiile online, pe zoom, pe skype… ca să nu pierdem abilitățile și să nu uităm linia melodică”, ne-a mai spus interpreta Maria Iliuț, conducătoarea ansamblului „Crenguța de Iederă”.

Parcă e mai ușor să predai folclor decât…

„Am încă multe texte culese de descifrat și perioada asta de izolare mă ajută să am mai mult timp în care să discut cu sora mea, de exemplu, să o mai descos de ce știe. Desigur că tânjim după spectacole, ieșiri, public, concerte, dar avem răbdare și sperăm că le alinăm dorul de noi cu ceea ce găsesc pe Youtube de la noi. N-am timp să mă plictisesc acasă, am grădină și acum primăvara am grijă de ea. Nepoțica Măriuca este în clasa întâi, deci cu lecțiile de acasă iarăși are nevoie de suport. Și să știți că la cântec deprinde mai repede… sau poate mie îmi pare mai ușor (zâmbește)”, ne-a mai povestit Maria Iliuț.

Foto: Crenguța de Iederă

Distribuie articolul: