Dr. Manuela Răvescu profesează medicina estetică de peste 20 de ani în România, iar experiența în dermatologie trece bine chiar de trei decenii, timp în care frumusețea feminină a fost pe primul plan. Specialista se află la Chișinău pentru două zile, la invitația Salonului Daria Room, cu ocazia lansării în Republica Moldova a brandului de cosmetice profesioniste - Bruno Vassari.

În cadrul lansării o să vorbesc despre Acidul hialuronic – ingredientul vedetă atât în tratamentele dermato-cosmetologice, cât și în tratamentele medicale injectabile. Este un fel de zeitate a frumuseții, așa că trebuie să îi cunoaștem rolurile în organism și cum acesta se sintetizează cu tenul.

Din păcate oamenii cred că medicina estetică este adresată doar celor cu probleme și care vor să schimbe ceva, se limitează doar la bisturiu sau la injectări. Vreau să vă spun că tratamentele de întinerire, dar și cele de întreținere, atât facială, cât și corporală sunt parte din medicina estetică și ne ajută să prevenim anumite probleme care ulterior să ne deranjeze. Nu obosesc să le repet pacientelor mele că ele vin să facă un tratament de sănătate. O piele sănătoasă e o piele frumoasă – nu se poate frumusețe fără sănătate.

manuela ravescuE foarte important să începem la timp aceste îngrijiri, tratamente de întreținere. În mod ideal trebuie să le facem o dată pe lună, însă ele continuă acasă și variază în funcție de necesități, de timp, de modul de viață. Îmi plac și tratamentele de corecție sau de ajustare a imperfecțiunilor, însă eu ca specialist ador tratamentele de revitalizare. prin ele mă adresez în primul rând funcționalității pielii. Încerc să conving pielea să lucreze așa ca la 20 de ani.

Primele semne de îmbătrânire apar chiar la 25 de ani, chiar dacă nu sunt foarte vizibile. Netratate sau corectate la timp, în câțiva ani ele vor fi vizibile. La 20-30-35 de ani nu vom apela la tratamente anti aging, însă după 40 de ani, având deja un ten matur, avem diferite metode de a compensa la nivel natural ceea ce îi lipsește tenului.

Primele semne de alarmă sunt ridurile de expresie. Musculatura mimică este responsabilă de ele. Vârsta la care apar este strict legată de bagajul genetic, însă și de modul de viață. Tot riscul și stresul la care suntem supuse zilnic se vede pe fața noastră.

Cele mai grave probleme încep pe la 14 ani, cu acneea. Tuturor mamelor de adolescenți le recomand să le ia acasă produse de îngrijire, dar și să meargă la un cabinet de cosmetică o dată la câteva luni pentru un tratament de curățare. Astfel putem preveni efectele de durată pentru pielea tânără, dar și îi scutim pe adolescenți de consecințe de frumusețe, dar și psihologice. În acest sens, întotdeauna să folosească produse de calitate și la sfatul unui specialist. Un profesionist, dermatolog sau estetician știe cel mai bine ce și cum să facem acasă.

Pacienții noștri sunt cărțile noastre de vizită, deci fiecare estetician va fi interesat ca pacientul său să arate bine. Este un trend ca medicina estetică, inclusiv cea injectabilă, să devină tot mai non-invazivă, cu scopul de a evita chirurgia. Aparate noi apar de câteva ori pe an, se investește foarte mult în partea de cercetare, cu studii serioase, făcute ani de zile. Întotdeauna beneficiul trebuie să fie mult deasupra riscurilor, însă ele ne sunt de un mare folos, fie că e vorba de estetica facială cât și cea corporală.

În medicina estetică există protocoale, însă noi încercăm să le adaptăm la fiecare pacient în parte. Pentru mine este foarte important ca fiecare să își păstreze individualitate, autenticitatea și naturalețea. Au venit fete cu poza Irinei Shayk să îmi arate că vor buze ca la ea. Acele buze trebuie judecate în contextul feței, însă această formă poate să nu se încadreze unei alte fețe, vârste sau facturi.

Irina Shayk: ritualuri de înfrumusețare, accesoriul preferat și cel mai bun sfat de la mama

Eu le explic de fiecare dată că celebritățile sunt așa pe poze, filtrate, prelucrate, machiate… Noi la cabinet lucrăm cu substanțe în formă de gel, nu e ca și cum ai da cu creionul. Nu susțin faptul de a semăna cu cineva și încerc lunar să fac ceva pentru mine. Fiecare femeie trebuie să își cunoască minusurile, iar dacă ele nu sunt grave să le accept. Trebuie să ne acceptăm vârsta, nu putem arăta la 45 de ani ca la 20.

Încurajez femeile să fie frumoase astăzi, să încerce să schimbe astăzi ceva – mâine poate fi mai grav și mult mai costisitor. Am și un cosmetolog în cabinet și combinăm procedurile, în așa fel încât să armonizăm tratamentul pielii în timp și eficient. Fiecare tratament dermatologic și estetic este individualizat. Să se apeleze la sfaturile specialistului, chiar și dacă e nevoie doar să stabiliți crema cu care zilnic să vă dați.