Manipularea emoțională poate fi prezentă în relațiile noastre fără să ne dăm seama. Poate fi atât de subtil încât nu suntem capabili să-l identificăm și se poate întâmpla chiar să-l exercităm chiar fără să-l percepem. Principala nevoie pe care o are persoana care exercită manipulare emoțională este de a-și determina partenerul să-și îndeplinească obiectivele. Cum facem față acestei situații, am discutat cu psihologul Lilia Dubiță.

„Relația de cuplu este una dintre cele mai importante din viața noastră. Alături de persoana dragă, ne împlini nevoia de a iubi și de a ne descoperi și dezvolta pe noi înșine și de a construi un viitor fericit, armonios împreună. Ajungem la șantaj emoțional atunci când există multă neîncredere, în primul rând, în noi înșine și în partener. Fiind o formă de manipulare, creează iluzia controlului asupra celuilalt și asupra relației”, susține psihologul.

Care sunt semnele că suntem manipulați?

„În situația în care un partener recurge la șantaj emoțional, propria vulnerabilitate este camuflată, iar decizia despre ce este mai bine de făcut în cuplu este bazată pe insistență: ” așa este mai bine”, ” eu am dreptate”, “tu nu știi”, “dacă nu…. atunci eu mă supăr…”. Partenerul prin acest comportament, decide să activeze emoția de vinovăției”, adaugă Lilia Dubiță.

Cum simțim un șantaj emoțional?

„Șantajul emoțional se bazează pe schimbarea unele păreri sau decizii. Așa partenerul are senzația că persoana iubită este controlată. Emoțiile sunt provocate prin învinuiri: ” nu mă iubești..” “nu ești o mamă bună”, ” mama ta este mai importantă decât mine…”. Foarte des sunt folosite supărările prin tăcere, partenerul manipulator, tace, nu vorbește, este rece și non afectuos pentru a influența pe celălalt să cedeze în folosul viziunii manipulatorului”, a spus psihologul.

Ce efecte are acest comportament asupra cuplului?

„În cuplu apar neînțelegeri și manipulatorul folosește mai des și mai des formele de șantaj ce au avut efect anterior. Apare un abuzator emoțional și o victimă care este pusă în situația să facă doar așa cum crede celălalt partener. Există certuri pe baza supărărilor acumulate. Partenerul care este manipulat, mai devreme mai târziu ajunge să se revolte sau cel mai des să plece din relație, fiind deja obosit să stea în ” colivia” partenerului”, este de părere Lilia Dubiță.

eva.ro

Ce avem de făcut dacă suntem șantajați emoțional?

„Dacă simțiți că sunteți manipulat emoțional, aveți nevoie să învățați să vă stabiliți și implementați limitele personale. Stabiliți 3 situații de comportament care nu o să le acceptați și stabiliți acțiunile pe care o să le întreprindeți, dacă partenerul vă manipulează. De exemplu: Limita- “Nu accept ca partenerul să mă impună să mă îmbrac doar așa cum el consideră că e bine” Acțiunea- ” Eu aleg singură cu ce haine mă îmbrac și chiar dacă nu îți place, asta este alegerea mea”. Dacă sunteți în relație în care există șantajul, în primul rând dezvoltați la voi limitele personale și reacționați, nu ” înghițiți”, nu evitați supărarea partenerului. Dacă nu spui clar ce nu e bine pentru tine și celălalt partener are senzația că nu aveți o poziție clară, deci viziunea lui este cea dreaptă”, menționează Lilia Dubiță.

Distribuie articolul: